Хиляди хора протестираха пред сградата на правителството в столицата на Северна Македония Скопие заради твърденията, че пациентите в държавната онкологична болница не получават животоспасяващо лечение, тъй като персоналът краде скъпи лекарства, за да ги продаде на черния пазар, пише Associated Press.

Със скандирания "Убиец" демонстрантите поискаха оставката на здравния министър на страната и ръководството на болницата. Протестиращите включваха няколко души, които казаха, че техните роднини са починали, след като им е дадено плацебо вместо подходяща химиотерапия, тъй като лекарствата са били откраднати.

"Майка ми имаше рак на гърдата и състоянието й се влоши седмица след като влезе в клиниката. За съжаление тя не оцеля", заяви един млад мъж пред тълпата. Мъжът, който не назова името си, нарече поведението на болницата "ужасно".

Правителството и ръководството на болницата се опитват да успокоят обществеността, че онкоболните са в безопасност, а прокуратурата е започнала разследване по тези твърдения.

Премиерът Димитър Ковачевски заяви в понеделник, че "разбира гнева и възмущението на хората", но добави, че не трябва да се обвинява цялата система на общественото здравеопазване.

Скандалът избухна преди няколко месеца след поредица от публикации в медиите за възможна схема. През май полицията арестува медицинска сестра в болница в Скопие, за която се твърди, че е била уловена от видеонаблюдение да изнася лекарства за рак от болницата и я обвини в кражба на лекарствата, за да ги продаде на черния пазар.

В петък полицията нахлу в болницата и в домовете на двама служители, като конфискува документи, компютри и дискове с данни.

Консервативната основна опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ призова правителството да подаде оставка, искане, което отправя от месеци заради спора относно предложените конституционни промени, които биха включили българите сред държавнотворните народи.