"Знаем, че когато САЩ вдигат пръсти, те имат 70 държави до себе си, ние (сърбите) сме сами. Но ние сами ще им се противопоставим по въпроса за резолюцията за Сребреница и Косово", заяви президентът на Сърбия Александър Вучич след срещата си с помощник-секретаря на Бюрото по европейските и евразийските въпроси на Държавния департамент Джеймс О'Брайън, предават Tanjug и Novosti.

Вучич е коментирал, че двустранното сътрудничество между Сърбия и САЩ, както политическо, така и икономическо, се подобрява, но че позициите на двете страни са различни по въпросите за Косово, както и по въпроса за Сребреница.

"Когато става въпрос за Косово и Метохия, ние сме съгласни за няколко неща. Съгласни сме, че е много важно мирът и стабилността да бъдат запазени. И от сръбска страна обещах, че страната ни ще бъде отговорна и сериозна", е коментирал Вучич на пресконференция след срещата с О'Брайън.

Президентът на Сърбия в добавил, че има добро сътрудничество с командващия КФОР Йозкан Улуташ и с целия КФОР. "Във всичко останало имаме различни виждания, когато става въпрос за Косово и Сребреница. Благодарен съм на О'Брайън, че подчерта, че това е изключително важно и че това е изключително силно задължение, което Прищина трябва да изпълни - създаването на Съюз на сръбските общини (ССО). 

Но говорейки за резолюцията за Сребреница, Вучич е заявил, че ще й се противопостави с всички сили.

"Не крия колко тежко ни е всичко, което се случва и колко тежко е за целия сръбски народ. Знаем, че когато САЩ вдигат пръсти, те имат 70 държави до себе си, ние сме сами. Но ние сами ще им се противопоставим по въпроса за резолюцията, доколкото можем, с цялата си сила, която е малка и незначителна в ООН. Това е всичко, което мога да ви обещая".