Заместник-помощник държавният секретар на САЩ, отговарящ за Западните Балкани, Габриел Ескобар в телефонно интервю за The Voice of America e заявил, че българските му колеги са го уверили, че нямат намерение да поставят повече условия на Северна Македония за присъединяването на страната към ЕС, цитира македонският Канал 5.

Ескобар е подчертал, че не става дума за гаранции, а само за уверение от страна на България, че иска да види региона да върви напред по европейския път, допълва македонската медия.

"Проведох разговори с българските ми колеги и те ме увериха, че нямат намерение да добавят повече условия. Те биха искали да видят напредък по пътната карта, която вече е налице. И искаме да сме сигурни, че можем да работим с всички страни, за да гарантираме, че тези условия са изпълнени. Но трябва да бъде така, за да се базираме на факти и да основаваме в съществуващите задължения, за да гарантираме, че Северна Македония ще може да продължи напред в процеса на присъединяване към ЕС“, е коментирал Ескобар.

На въпроса на журналиста дали това означава, че няма да има нови изисквания от страна на България, дали са изпълнени всички условия, Ескобар е отговорил: "Така го изтълкувах".