Държавният глава на Франция Еманюел Макрон не е променил мнението си относно въвеждането на западни войски в Украйна и смята подобен подход за правилен. В интервю за британското списание The Economist той подчерта, че в случай на руски пробив на фронтова линия и искане от Украйна, си струва да се обмисли и този вариант.

На въпрос на дали стои зад думите си за възможността за изпращане на съюзнически войски в Украйна, Макрон отговори утвърдително.

"Както казах, не изключвам нищо, защото имаме работа с някой, който не изключва нищо. Несъмнено сме показали прекомерно колебание в очертаването на границите на нашата реакция към някой, за който вече няма червени линии и който е агресор“, обясни френският президент.

Той настоя, че липсата на пълно разбиране на руснаците за това какви действия могат или не трябва да се очакват също е инструмент за сдържане.

"В противен случай ние се отслабваме и това е "рамката“, в която сме работили досега, и всъщност много държави през следващите седмици заявиха, че са съгласни с нашата позиция и че тя е правилна“, увери френският лидер.

Макрон отбеляза, че Франция има опит в най-новата си история с военни интервенции, по-специално в Африка за борба с тероризма, по искане на съответните суверенни държави.

"Ако руснаците пробият фронта и ако има искане от Украйна - а сега това не е така - ние легитимно щяхме да си зададем този въпрос, затова мисля, че да изключим такъв сценарий означава, че не сме научили уроците от последните две години“.

Той добави, че агресивната реакция на Москва на първоначалните му изявления е доказала, че са имали желания ефект – да се предаде посланието: "Не мислете, че ще спрем до тук, ако вие не го направите“.

 "Имам ясна стратегическа цел: Русия не може да спечели в Украйна. Ако Русия победи в Украйна, вече няма да има сигурност в Европа. Кой може да си помисли, че Русия ще спре дотук? Каква ще бъде сигурността на съседните държави - Молдова, Румъния, Полша, Литва и други? И освен това какво доверие ще имат европейците, които похарчиха милиарди, казаха, че оцеляването на континента е заложено на карта, а след това не намериха начин да спрат Русия? Така че да, не трябва да изключваме нищо. В края на краищата нашата цел е Русия никога да не може да спечели в Украйна“.