Руските настъпателни операции в северната част на Харковска област са част от план за създаване на "буферна зона“ за защита на руските гранични райони от атаки на украинските въоръжени сили. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

В репортажа се припомня, че руският президент Владимир Путин е отговорил на въпрос на журналист за целите на руските войски на Харковско направление. Той отбеляза, че руската армия постига успех "според плана“ и че руските войски нямат непосредствени намерения за превземане на Харков.

По думите му, руските настъпателни операции в Харковско направление имат за цел да създадат "буферна зона“ за защита на руските гранични райони, включително град Белгород, от атаки от Украйна.

"Според предварителната оценка на ISW руските сили изглежда дават приоритет на създаването на "буферна зона“ по протежение на международната граница, вместо да създават условия за по-дълбоко проникване в северните райони на Харковска област“, ​​се казва в доклада.

Стратегическата цел е разтягане на силите

Институтът продължава да оценява, че руските настъпателни операции по международната граница на Харков имат стратегическа цел да привлекат и консолидират украинските сили на тази ос, за да осигурят руския напредък в други райони на Източна Украйна.

ISW вярва, че дори ограничената руска активност в други части на международната граница под прага на руските настъпателни операции може да доведе до разтягане на украинските сили на по-широк фронт.

Руските войски ще могат да отвличат вниманието и да консолидират украинските сили в граничната зона, докато армията поддържа присъствието си в северната част на Харковска област и заплашва да проникне в други гранични райони.

"Руските войски демонстрират тенденция да провеждат настъпателни операции на различни участъци на фронта в "импулси“, когато интензитетът намалява в един участък и се увеличава в друг, а руските войски могат да забавят настъпателните операции в северната част на Харковска област за известно време време, но възстановяват темпото си по-късно по свой избор", се казва в доклада.

В края на миналата седмица Русия започна настъпателна операция в района на Харков. Войските пресякоха руско-украинската държавна граница и превзеха няколко села и северните райони на град Волчанск.

След няколко дни ожесточени боеве ВСУ спряха настъплението и стабилизираха фронтовата линия.