Най-малко 20 души, повечето от които деца, са загинали, след като в увеселителен парк в Западна Индия е избухнал огромен пожар, съобщи The Guardian.

Пожарът е избухнал в парка в град Раджкот в щата Гуджарат в събота (25 май). Полицейският комисар Раджу Бхаргава е съобщил, че пожарът е овладян и че в момента тече спасителна операция, при която са открити 20 тела.

Повече от 300 души са се намирали в двуетажната постройка в парка, когато е избухнал пожарът.

Министър-председателят на страната Нарендра Моди написа в X, че е "изключително огорчен от пожара. Мислите ми са с всички онези, които са загубили близките си. Молитви за ранените".

Потушаването на пожара е отнело близо час, като около дузина линейки са откарали ранените в болница.

Представители на пожарната служба са заявили, че се предполага, че причината е късо съединение, а полицията на мястото е заявила, че телата на загиналите са силно обгорели, което затруднява идентифицирането им.

Пожарите са често срещани в Индия поради лоши строителни практики, пренаселеност и неспазване на правилата за безопасност.

През февруари 11 души загинаха при пожар, обхванал фабрика за бои в столицата Ню Делхи.

През 2022 г. най-малко 27 души загинаха, а десетки други бяха ранени, след като огромен пожар избухна в четириетажна търговска сграда в града.

През 2016 г. повече от 100 души загинаха след голяма експлозия по време на демонстрация на забранени фойерверки в южния щат Керала.