"Русия организира нова масирана атака срещу Украйна в нощта на 26 май. ПВО обаче успя да свали всички вражески дронове и 12 от 14-те ракети - всички с изключение на две ракети "Кинжал". Това е съобщил командващият ВВС на Украйна Микола Олещук, предават РБК-Украйна и УНИАН.

"В резултат на противовъздушната борба от зенитно-ракетните подразделения, изтребителна авиация, средства за РЕБ на ВВС и мобилни огневи групи на Силите за отбрана на Украйна са свалени:

12 крилати ракети Х-101/Х-555

31 атакуващ БпЛА "Шахед-131/136"

"Въздушни цели са унищожени над Николаевска, Одеска, Днепропетровска, Полтавска, Запорожка, Хмелницка, Кировоградска, Виницка и Черниговска области", посочва Олещук.

В нощта на 26 май руските войски нанесоха ракетно-въздушен удар срещу Украйна, използвайки 14 ракети с въздушно изстрелване и повече от три дузини атакуващи БпЛА, в частност:

две аеробалистични ракети Х-47М2 "Кинжал" от самолет МиГ-31К (изстреляни от въздушното пространство на Тамбовска област на Руската федерация)

12 крилати ракети Х-101/Х-555 от самолети на стратегическата авиация Ту-95 МС (от Саратовска област на Руската федерация),

31 атакуващ БпЛА "Шахед-131/136" (изстреляни от Приморско-Ахтарск, Ейск, РФ, нос Чауда, Крим).