Китай обяви края на двудневните военни учения около Тайван. По време на тях войниците от Народноосвободителната армия на Китайската народна република са симулирали бомбардировъчни атаки и са тренирали кацане на кораб, предава Reuters.

Пекин отбелязва, че военните учения близо до остров Тайван са продължили през планирания период от време.

Тяхното завършване е съобщено по военния канал на китайската държавна телевизия късно в петък. Официалният вестник People's Liberation Army Daily съобщи, че обучението е продължило два дни - от четвъртък до петък (23-24 май), както е обявено по-рано.

Междувременно Министерството на отбраната на Тайван е обявило в събота (25 май) увеличение на китайските военни самолети и кораби, участващи в ученията.

Китай стартира учението Joint Sword 2024A три дни след като тайванският Лай Чинг-те, когото Пекин нарича "сепаратист", стана президент. Той е привърженик на независимостта и сближаването на Тайван със САЩ.

Китай заяви, че военните учения са "наказание" за речта на Лай при встъпването му в длъжност в понеделник (20 май) . В речта си политикът заяви, че двете страни на Тайванския пролив "не са подчинени една на друга" - това е възприето от Пекин като декларация за две отделни държави.

Освен това тайванските правителствени служители осъдиха ученията на КНР и заявиха, че няма да се поддадат на натиска от страна на Пекин.