От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщиха, че армията на страната е спряла офанзивата на руските войски в Харковска област и е преминала в контранастъпателни действия, съобщава изданието "Украинска правда“.

"Силите на отбраната продължават да се отбраняват на изток и на юг, като основните действия се водят в Харковска област. Противникът води настъпателни действия с цел създаване на буферна зона, в момента той е спрян, ситуацията е овладяна, провеждат се контранастъпателни действия“, обяви говорителят на Главното оперативно управление на Генералния щаб на ВСУ Игор Прохоренко на брифинг.

Генералният щаб на ВСУ също отбеляза, че руските сили провеждат настъпателни операции в източната част на Харковска област, като целта им е да заобиколят град Купянск от изток, но засега не успяват.

Жестоките боеве продължават почти по цялата фронтова линия. ВСУ нанасят тежки загуби на руснаците, активно работят артилерията и операторите на дронове, използва се и авиация, уверяват от Генералния щаб.

 "Врагът струпва войски на територията на Руската федерация, нанася ежедневно артилерийски удари по граничните населени места и използва БпЛА, ракети и Shahed-131/136 за удари по инфраструктура“, допълни Прохоненко.

По думите му "ВСУ са наясно с плановете на руската армия и правят всичко, за да ги осуетят. Предприемат се мерки за разпределяне на резерви и огневи средства за овладяване на инициативата на бойното поле“.