Неотдавнашните арести на петима висши руски военни вероятно са само първите от десетки военни, които ще бъдат вкарани в затвора в рамките на мащабната чистка, провеждана от службите за сигурност, твърдят руски правителствени служители и източници, близки до Кремъл и Министерството на отбраната, пред The Moscow Times.

Привидно в опит да изкорени корупцията в армията, Федералната служба за сигурност (ФСБ) преследва високопоставени генерали с надеждата да хвърли вината за проваленото нахлуване в Украйна през 2022 г. върху висшия команден състав на армията и да поеме контрола върху разпределението на огромния бюджет на армията - всичко това с мълчаливото одобрение на Кремъл.

Но арестите рискуват да хвърлят армията в безредие в момент, когато Москва се опитва да се възползва от недостига на оръжия в Киев и да навлезе още по-навътре в украинската територия.

"В момента тече ожесточено прочистване. ФСБ прочиства екипа на [бившия министър на отбраната Сергей] Шойгу. Това е очаквано. Подобна операция може да се извърши само с одобрението на най-високо ниво [на ръководството на страната]", e заявил източник, близък до Кремъл, пред The Moscow Times.

Чистката изглежда е кулминацията на военните борби и съревнованието за ресурси между службите за сигурност и Министерството на отбраната и бележи победа за ФСБ, наследник на съветския КГБ, в стремежа ѝ да спечели благоволението на бившия агент на КГБ - президента Владимир Путин.

"Все още има дълъг път, преди чистките да приключат. Очакват ни още арести", е добавил той.

През двете седмици след изненадващото отстраняване на дългогодишния началник на отбраната Шойгу четирима високопоставени офицери бяха арестувани по обвинения, вариращи от подкуп до злоупотреба с власт, като последното от тях дойде късно вечерта в четвъртък (23 май).

Тъй като тези арести набират скорост, те могат да се превърнат в "най-голямата чистка" в съвременната руска история, е заявил пред The Moscow Times действащ руски правителствен служител.

"Мисля, че до края на годината ще бъдат арестувани десетки, а може би и стотици хора от различни рангове във всички звена на Министерството на отбраната", е добавил руският правителствен служител.

Служители на службите за сигурност, които се занимават с разследвания на корупция, са посетили централата на Министерството на отбраната на Фрунзенския бряг още преди арестът на заместник-министъра на отбраната Тимур Иванов да стане публично достояние в края на април, е заявил пред The Moscow Times източник, близък до министерството.

"Струва ми се, че сега в сградата на Министерството на отбраната има повече проверяващи, отколкото военнослужещи", е заявил източникът.

Кремъл побърза да увери, че арестите не са нищо повече от резултат от продължаващата работа за изкореняване на корупцията на всички нива в правителството.

"Това е постоянна и последователна работа за борба с корупцията, а не кампания", заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков в четвъртък.

Но въпреки че независимите медии, опозицията и международните наблюдатели от години съобщават за ширещата се корупция в армията - а провоенно настроените блогъри критикуват военните подкупи по време на войната в Украйна - арестите на генерали започнаха едва след като стана ясно, че Шойгу ще загуби работата си.

След ареста на Иванов следователите са заявили, че разследването на неговите дела е продължило повече от пет години, което подчертава факта, че властите са знаели за корупцията в армията много преди последните арести.

'Имаше купища информация за корупционни схеми в Министерството на отбраната, бяха натрупани наказателни дела. Но докато Шойгу беше министър и имаше огромно влияние, на следователите не беше позволено да ги преследват", е посочил втори правителствен служител пред The Moscow Times.

Одобрената от Кремъл кампания на ФСБ показва, че службите за сигурност "триумфират" в конфронтацията между двете водещи военни служби за сигурност - армията и ФСБ - е заявил източник, близък до Кремъл, пред The Moscow Times.

"Трябва да има една-единствена страна, която да е виновна за неуспеха на инвазията", е добавил източникът.

"Това са или специалните служби, които се занимаваха с разузнавателна и аналитична подготовка на войната и обещаха на Путин триумфална операция и бърза победа, но се провалиха", е заявил той, "или "втората армия на света" под ръководството на PR-царя Шойгу, която трябваше да осигури победата на Путин - но се оказа хартиен тигър и се провали с гръм и трясък".