Президентът на САЩ Джо Байдън е заявил, че Америка твърдо ще подкрепи украинците в борбата им за свобода срещу Русия на Владимир Путин, когото той отново е нарекъл "жесток тиранин", предава Voice of America.

Говорейки в събота, 25 май, пред възпитаниците на Военната академия на САЩ в Уест Пойнт в щата Ню Йорк, Байдън е отбелязал критичната роля на американските военни в подкрепата на Украйна и други партньори по света.

При това той още веднъж е подчертал: "американските военни няма да воюват в Украйна, но военната подкрепа на САЩ ще остане твърда".

"Няма американски войници, които да воюват в Украйна. И съм решен това да остане така. Но ние стоим твърдо с Украйна и ще застанем твърдо с тях, когато се изправят срещу човек, когото познавам добре от много години, жесток тиранин. Не можем да напуснем Украйна и няма да я напуснем", е заявил Байдън, обръщайки се към повече от хиляда възпитаници на Военната академия на САЩ в Уест Пойнт, които са приветствали тези думи с аплодисменти.

"В момента американските войници подкрепят смелите украинци в битката им за свобода. Нашите войници работят денонощно, за да осигурят движението на боеприпаси и оборудване по суша, море и въздух", е заявил Байдън.

Той е добавил, че военната подкрепа не се ограничава до предоставянето на оръжие, американската армия също провежда обучение за украински военни - обучавайки ги да използват модерни оръжейни системи като HIMARS, Patriot и танкове Abrams.

В речта си Байдън е припомнил, че е предупредил руския президент Владимир Путин, който е сигурен, че НАТО ще се разпадне "веднага след като положи клетва".

"Казах му в Швейцария: "Искате да повторите историята на Финландия с Украйна. Ще получите обединен Алианс (НАТО) на Европа", е припомнил Байдън как след нахлуването на Русия в Украйна алиансът на НАТО стана "по-силен от всякога", когато към него се присъединиха държави като Швеция и Финландия.