Руските войски "взеха под контрол село Архангелское в така наречената ДНР (Донецка народна република)", съобщават от Министерството на отбраната на Русия, предаде РИА Новости.

"Части от групата войски "Център" в резултат на успешни бойни действия освободиха селището Архангелское на Донецката народна република", се посочва в доклада.

"Архангелское се намира на 3 км североизточно от Очеретино. Превземането на това селище разширява плацдарма след пробива при Очеретино - след като се е закрепила на височините в този район, руската армия получава оперативно предимство и възможност да нанесе удар по южния фланг и тила на групировката на ВСУ в Дзержинск (украинско име - Торецк). Това създава и благоприятни условия за настъпление по-нататък на запад към Красноармейск (украинско име - Покровск)", се посочва в доклада на руското МО.

"Освен това групировката "Център" е разгромила 24-а, 100-а механизирана, 25-а въздушно-десантна бригада на ВСУ и 241-а бригада на Бригадата за защита на терора в районите на селата Новоселовка-Первая, Яснобородовка, Зелено поле, Торецк и Константиновка. Руските изтребители са отразили и три контраатаки на атакуващи самолети от 142-ра, 144-та пехотна и 47-ма механизирана бригада на ВСУ в районите на селата Шуми, Нетальово и Соловьево", се посочва в доклада.

"В тези сражения украинската армия е загубила около 410 войници, три бойни бронирани машини, два автомобила, американски гаубици М777 и М102, оръдие "Хиацинт-Б", САУ "Акация", три гаубици Д-30, една Д-20 и една Мста-Б", посочват от руското ведомство.