"Руската федерация се подготвя за евентуална война с Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) и се опитва да завладее Украйна, за да използва нейния ресурсен потенциал. Това се посочва в последния доклад на Института за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

В доклада се отбелязва, че Кремъл би разглеждал всичко, което не е свързано с капитулацията на Украйна, като екзистенциална заплаха за способността на Русия да води война с Алианса.

Освен това руските военни лидери, които планират война срещу НАТО, би трябвало да приемат, че Украйна може да влезе в такава война от името на Алианса, независимо от статута на Украйна като член на Алианса.

Анализаторите на ISW смятат, че един фронт с НАТО по цялата западна граница на Русия с Европа поставя сериозни предизвикателства пред руските военни. Поражение на Украйна обаче би позволило на Русия да разположи сили по целия източен фланг на Европа от Черно море до Финландия.

"Победата в Украйна не само би премахнала заплахата от Киев като потенциален противник по време на евентуална война с НАТО, но и би осигурила на Русия допълнителни ресурси и хора, необходими за мащабна конфронтация с Алианса", се посочва в доклада на ISW.

В него се отбелязва, че независимо от начина, по който руската победа би разделила Украйна между руската анексия и контролираната от Кремъл марионетна държава, която би се появила в резултат на желаната от руския президент Владимир Путин смяна на режима. Русия би получила достъп до милиони хора, които би могла да принуди да служат във въоръжените сили, както и до по-голямата част от ресурсите и промишления потенциал на страната, се допълва в доклада.

"Така че Владимир Путин и Кремъл вероятно виждат победата в Украйна като предпоставка за водене на война с НАТО. А всяко прекратяване на огъня или преговорно споразумение, което не включва пълна капитулация на Украйна, като временна пауза в усилията им да унищожат независимата украинска държава", се отбелязва в доклада на ISW.