Администрацията на Байдън е все по-загрижена, че засилващият се военен съюз между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун може значително да разшири ядрения потенциал на Пхенян и да увеличи напрежението в Азиатско-тихоокеанския регион, твърдят шестима високопоставени американски служители пред NBC News.

Представителите на САЩ също така се подготвят за това, че Северна Корея може да предприеме най-провокативните си военни действия от десетилетие насам в периода близо до президентските избори в САЩ, вероятно по настояване на Путин, твърдят служителите.

Според тях моментът може да има за цел да създаде смут в още една част на света, докато американците решават дали да изпратят отново в Белия дом президента Джо Байдън или предишния президент Доналд Тръмп.

"Не се съмняваме, че Северна Корея ще бъде провокативна през тази година. Въпросът е само колко ескалираща ще бъде тя", е заявил служител на американското разузнаване.

Служители на разузнаването на САЩ са обвинили Русия, че се е намесила в изборите през 2016 г., за да помогне за избирането на Тръмп. Администрацията на Байдън имаше напрегнати отношения с Русия, които се влошиха, след като тя нахлу в Украйна през 2022 г.

След публикуването на статията на американската медия Стивън Чунг, говорител на кампанията на Тръмп, е заявил, че "единствената "октомврийска изненада" ще бъде шокираният поглед“ сред репортерите, когато Тръмп спечели преизбирането си.

Тъй като се очаква Путин да посети Северна Корея, за да се срещне с Ким през следващите седмици, американски представители очакват те да затвърдят нова сделка за разширяване на трансфера на военни технологии към Пхенян.

"2024 г. няма да е добра година", заявява Виктор Ча, старши заместник-председател на катедра "Азия и Корея" в Центъра за стратегически и международни изследвания. "Това ще бъде малко влакче в увеселителен парк".

Разрастващ се съюз

Служители на американското разузнаване смятат, че Путин предоставя на Северна Корея технологии за ядрени подводници и балистични ракети в замяна на това, че Пхенян изпраща на Русия голямо количество боеприпаси за войната си в Украйна, твърдят високопоставени американски служители. "Северна Корея предоставя на Русия повече боеприпаси, отколкото Европа предоставя на Украйна, включително милиони артилерийски снаряди".

Длъжностните лица също така се опасяват, че Русия може да помогне на Северна Корея да завърши последните стъпки, необходими за пускането на първата й подводница, способна да изстрелва ядрени ракети.

През септември Северна Корея представи подводница, базирана на стар съветски модел, но американски представители твърдят, че Пхенян най-вероятно преувеличава възможностите си. Те посочват, че подводницата все още се нуждае от допълнителни технологии, преди да може да разположи или изстреля ракета с ядрено оръжие.

"Въпреки че многократно са предлагали да започнат преговори без никакви условия, САЩ не са имали значителен диалог с режима на Ким в продължение на три години, твърдят служителите. Тази година администрацията отново се е обърнала към Северна Корея, но тя не е отговорила", пише NBC News.

Представители на САЩ твърдят, че не разполагат с напълно ясна представа за видовете технологии, които Русия доставя на Северна Корея. За разлика от трансфера на оръжия, който може да бъде физически проследен, споделянето на военни технологии не се открива толкова лесно.

"Техническата помощ от Русия от по-висок клас се предоставя под форми, които наистина са много трудни за наблюдение“, коментира високопоставен служител от администрацията.

Американските служители предупреждават, че севернокорейските боеприпаси най-вероятно са стари и ненадеждни. Но Северна Корея изпрати артилерията в момент, когато Украйна се бореше със запасите си и трябваше да разпределя боеприпасите по норми, така че притокът дава на Русия предимство на бойното поле.

Длъжностните лица заявиха, че в замяна на боеприпасите, които предоставя на Москва, Северна Корея иска Русия да ѝ предостави части за балистични ракети, самолети, ракети, бронирани превозни средства и други модерни технологии.

През последните месеци Северна Корея продължи да развива ракетната си програма, включително тествайки двигател с твърдо гориво за хиперзвукова ракета и други постепенни постижения, които заедно правят ракетната ѝ програма по-надеждна, предупреждават американски служители.

Пхенян отдавна се стреми към балистична ракета с голям обсег на действие, която да може да прелети хиляди километри и след това да навлезе отново в атмосферата с непокътнат полезен товар. Американските служители предупреждават, че сега Русия може да му помогне да осъществи последните стъпки. Една ракета с ядрен заряд, която може да влезе в атмосферата и да оцелее, би представлявала сериозно предизвикателство за американските системи за противоракетна отбрана.

От известно време администрацията на Байдън очаква ядрен опит от страна на Северна Корея. Наскоро САЩ изготвиха планове за действие при извънредни ситуации, ако Ким предприеме агресивни действия в демилитаризираната зона с Южна Корея или обстрелва граничните острови на Южна Корея, което той не е правил от 2010 г. насам.

"Октомврийска изненада"?

Независимо дали Путин насърчава Ким да предприеме провокативни действия, целящи да предизвикат т.нар. 'октомврийска изненада" на президентските избори в САЩ, втори високопоставен служител на администрацията е заявил, че Русия може да се поколебае за подобна стъпка. Служителят е посочил, че Китай, който също се е сближил с Русия и е помогнал на Путин да води войната си в Украйна, обикновено не желае нестабилност в региона.

Все пак американските служители смятат, че има много неща, които не знаят за руско-севернокорейския съюз - и за това докъде може да стигне той. Повишаването на напрежението в Азиатско-тихоокеанския регион би се случило, след като след встъпването в длъжност на Байдън избухнаха две войни: едната в Украйна, а другата между Израел и ХАМАС.

Тръмп твърди, че и "двете войни са резултат от ръководството на Байдън и нямаше да се случат, ако той беше на поста". Служителите на Белия дом на Байдън категорично оспорват това твърдение.

Все по-близките отношения между Путин и Ким представляват сериозна промяна в сравнение с времето, когато Русия е работила със САЩ в миналото, за да се опита да обуздае Северна Корея. Сега Москва използва правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН, за да даде на Пхенян прикритие за избягване на мерките за налагане на санкции, предназначени да ограничат ядрената му програма, пише американската медия.