Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са използвали американски ракети с голям обсег ATACMS за нощния удар по комуникационен център на руските сили за ПВО в Алуща, съобщава вестник The Wall Street Journal, като се позовава на представител на отбранителните структури в Киев.

"Докато Украйна се опитва да сдържи руските сили на своите северни и източни фронтове, ATACMS й позволява да заплашва руски активи в Крим, като се съсредоточава върху системи за противовъздушна отбрана, изтребители и военни кораби“, подчертават от редакцията.

През април Украйна използва версия на ATACMS с по-голям обсег, за да удари летище, унищожавайки няколко модерни руски пускови установки и радари за противовъздушна отбрана. Миналата седмица друго летище в Крим също бе атакувано.

Тази седмица пристанището на Севастопол бе ударено и бе съобщено за потапянето на руски военен кораб. Проруските власти в Крим обявиха, че тази нощ руската противовъздушна отбрана е свалила девет ракети ATACMS.

Бившият офицер от Корпуса на морската пехота на САЩ Марк Канчиан смята, че Украйна може да се фокусира върху дълбоки удари, докато се опитва да възстанови личния си състав преди евентуална контраофанзива през следващата година.

Той отбелязва, че Крим е привлекателна цел за подобни атаки, тъй като там са разположени множество военни съоръжения като летища и пристанища, които не могат лесно да бъдат маскирани или разпръснати. "Не мисля, че могат да отцепят полуострова, но могат да накарат Крим да се чувства некомфортно“, обяснява Канциан.