Една от най-известните подводници от Втората световна война, американската USS Harder, е намерена на дъното на Южнокитайско море, пише Business Insider, позовавайки се на археологическия отдел на Командването на военноморските сили на САЩ (NHHC).

"Подводниците са трудни за идентифициране поради техния дизайн, но отличното състояние на запазване на плавателния съд и качеството на данните, събрани от Lost 52 (американски проект, посветен на намирането на всичките 52 американски подводници от Втората световна война) позволиха да потвърдим, че потъналия кораб е USS Harder", се посочва в изявление на археолозите.

USS Harder е потопен на 24 август 1944 г. На борда на подводницата е имало 79 военнослужещи, сред които е бил и известният командир Самюъл Дилей.

"Harder е загубен в хода на победата", съобщава д news pic 2
©
иректорът на NHHC и контраадмирал в оставка Самюъл Джей Кокс, като добавя, че подводницата е използвала "особено дръзки атаки" срещу японците.

По данни на NHHC по време на едно патрулиране Harder потапя три вражески разрушителя, както и унищожава или поврежда други два.

По време на последния си патрул Harder търси нови цели заедно с USS Hake в близост до залива Дасол в северната част на Филипините.