"Генералните секретари на НАТО обикновено не атакуват политиките на най-голямата и най-важна страна членка на Алианса. Но Йенс Столтенберг, чийто десетгодишен мандат начело на НАТО наближава края си, направи точно това". В интервю за The Economist от 24 май той е призовал съюзниците от НАТО, които доставят оръжия на Украйна, да прекратят забраната Киев да ги използват за нанасяне на удари по военни цели в Русия.

Ясната, макар и неназована цел на Столтенберг е политиката, поддържана от Джо Байдън, за контрол върху това какво Украйна може и какво не може да атакува с доставените от Америка системи.

"Време е съюзниците да обмислят дали да не отменят някои от ограниченията, които наложиха върху използването на оръжията, които предоставиха на Украйна. Особено сега, когато голяма част от сраженията се водят в Харков, близо до границата, лишаването на Украйна от възможността да използва тези оръжия срещу легитимни военни цели на руска територия силно затруднява нейната защита", е коментирал той.

Столтенберг е отбелязал, че руснаците ще продължат да оказват натиск и да печелят незначителни позиции и са готови да платят много висока цена за тези незначителни придобивки.

Генералният секретар на НАТО също така е упрекнал европейските съюзници, които са обещали един милион артилерийски снаряда, като е заявил: "Не сме видели нищо близко до това".

Столтенберг е наясно, че съществува риск от ескалация. Той е заявил, че предизвикателството е да се предотврати "превръщането на тази война в пълномащабна война между Русия и НАТО в Европа". Но е подчертал разликата между доставките на оръжие, ученията и военните действия: "Ние правим учения, предоставяме оръжия, боеприпаси на Украйна, но няма да участваме пряко от територията на НАТО във военни действия над Украйна или в Украйна. Това е съвсем различен въпрос".