Доналд Тръмп е освиркван и подиграван от шумната тълпа на Либертарианския национален конгрес в събота (25 май) вечер. Въпреки че либертарианците събраха само 1,2 процента от националния вот през 2020 г., когато той загуби от Байдън на президентските избори, сега републиканецът моли за тяхната помощ, за да спечели надпреварата за Белия дом, предаде Reuters.

Либертарианците, които вярват в ограниченото управление и свободата на личността, обвиняват Тръмп, че е избързал да приеме ваксината срещу COVID-19, когато е бил президент, и че не е направил повече, за да спре ограниченията за общественото здраве върху неваксинираните хора по време на пандемията. Когато Тръмп е излязъл на сцената във Вашингтон, за сапочнали освирквания и подигравки. По-малка част от тълпата, привържениците на Тръмп, са го аплодирали. Малко преди изявата член на Либертарианската партия е извика: "Доналд Тръмп трябваше да получи куршум!"

Тръмп се опитва да се хареса на либертарианците, които имат повече общо с политическите позиции на републиканците, отколкото на демократите по различни въпроси, включително данъците.

Тръмп е заявил пред тълпата, че "не трябва да се бием помежду си" и е призовал либертарианците да работят с него, за да победят Байдън, призив, който е посрещнат с много освирквания, въпреки че по-голямата част от тълпата яростно се противопоставя на Байдън и неговата администрация.

Либертарианците спечелиха само 1,2 процента от националните гласове през 2020 г., което се равнява на около 1,8 милиона гласа, но изборите през ноември могат да бъдат решени само от десетки хиляди гласове в няколко променящи се щата, така че Тръмп се опитва да осигури тяхната подкрепа.

Появата на Тръмп на либертарианската среща, необичайна за републикански кандидат за Белия дом, също показва колко сериозно републиканците приемат заплахата от независимия кандидат Робърт Ф. Кенеди-младши, който се противопоставя на ваксините и говори пред Конгреса на САЩ в петък (25 май). Тръмп засили атаките си срещу Кенеди, като наскоро го нарече "фалшив" защитник на ваксините.

Проучванията показват, че Кенеди ще привлече гласовете и от избирателите на Тръмп, и на Байдън, но все още не е ясно кой кандидат ще бъде по-засегнат от кандидатурата на Кенеди за Белия дом.