Русия може да превземе Литва, Латвия и Естония за седем дни заради бавната реакция на НАТО, предупреди заместник-ръководителят на Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната на Украйна генерал-майор Вадим Скибицки в интервю за британското списание The Economist.

По думите му към настоящия момент ситуацията за украинската армия е по-сложна от всякога. Той прогнозира, че Русия първо ще продължи да изпълнява плана си за завземане на Донецка и Луганска области. Генералът също предполага, че Москва готви за настъпление в Харковска и Сумска области.

Скибицки подчерта, че дори ако Украйна успее да отблъсне руските войски, това няма да сложи край на конфликта. Според него подобни войни могат да завършат само с договори. В момента и двете страни се борят за "най-изгодната позиция“ преди евентуални преговори, обясни той.

Представителят на украинското ГРУ заяви още, че освен ако съседите на Украйна не намерят начин да увеличат допълнително производството на отбрана, за да й помогнат, те също в крайна сметка ще се окажат "на прицела на Русия“. Генералът омаловажи значението на член 5 от Северноатлантическия договор и присъствието на войски на Алианса в държави, граничещи с Украйна, като изрази увереност, че той "може да означава малко, ако бъде подложен на изпитание“.

"Руснаците ще превземат балтийските държави за седем дни. А времето за реакция на НАТО е десет дни“, подчерта Скибицки.