Вече няколко седмици руски военнослужещи, пристигнали в Нигер, са разположени в американска военна авиобаза 101, съобщава телевизионният канал CNN, позовавайки се на източници в Пентагона.

По данни на редакцията руските сили използват отделен хангар в базата и работят на различно място от американските си колеги. Но площта на съоръжението "не е толкова голяма“, отбелязва един от източниците на медията.

Командващият Африканските сили на САЩ Майкъл Лангли и помощник-министърът на отбраната на САЩ по въпросите на международната сигурност Селесте Уоландър посетиха Нигер през март и изразиха загриженост относно военното струпване на Русия в страната. Те също повдигнаха въпроси относно бъдещето на авиобаза 101 и дали тя ще бъде прехвърлена на използване на руските въоръжени сили.

Срещата е била напрегната, уточниха официални лица, а само дни по-късно Нигер обяви, че прекратява споразумение, което позволяваше на американски военни и цивилен персонал да работят в страната.

Пентагонът потвърди пред телевизията, че в момента работи с представители на Нигер за организирано изтегляне на войските.