115-та отделна механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) отказва да поеме вина за падането на донецкото село Очеретино под контрола на руските войски. В изявление бригадата обяви за "фалшиви“ докладите на основателя на ресурса DeepState Роман Погорели, съгласно които частта е отговорна за сриването на отбраната в района на населеното място, отбелязва УНИАН.

"Наскоро Роман Погорели, основателят на интернет ресурса DeepState, съобщи в Telegram канал, че 115-та механизирана пехотна бригада е отговорна за срива на отбраната в района на село Очеретино. Твърденията на Погорели са фалшиви", пише на страницата си бригадата.

Военните съобщават, че бригадата е заела отбранителна линия пред населени пунктове от Очеретино до Керамики. Ежедневно руснаците са атакували позициите им с 20-30 удара с управляеми бомби, извършвали са 60-90 артилерийски обстрела, поразявали са ги с "Град“, минохвъргачки, голям брой БпЛА, а също така са използвали и химически вещества. В резултат на това са унищожени "определен брой позиции на отряда заедно с личния му състав“.

"Въпреки това всички бойци от 115-та бригада на ВСУ, които бяха на позиции, не избягаха, воюваха с вражеските сили, които превишаваха нашите сили 10-15 пъти, защитавайки всеки метър от украинската земя, като по този начин дадоха възможност за задържане на противника, за консолидиране на бригадата на по-изгодни позиции, на подстъпите към покрайнините на село Очеретино, за да защити населеното място и да даде възможност за влизане в бой на друга нова бригада, която да смени 115-та механизирана пехотна бригада за по-нататъшна защита на Очеретино“, се подчертава в съобщението.

"Бойците всеки ден нанасяха огромни загуби на нашествениците, но те продължиха атаката, променяйки тактиката си. Ако по-рано той (противникът – бел. ред.) използваше щурмови групи до пет военни, то спрямо нас той използваше до 15 военни, като такива групи се движеха в две или три посоки“, обясняват те.

По време на настъплението към Очеретино руснаците са сменили три бригади. 115-та бригада отбелязва, че това показва броя на руснаците, които е трябвало да бъдат използвани за пробива, както и техните загуби.

"По време на настъплението противникът постоянно вкарваше свежи сили, които бяха унищожени предимно от малък брой украински бойци. Още веднъж обръщаме внимание на факта, че 115-та бригада прехвърли зоната на отговорност в околностите на селата Очеретино и Керамик към друга бригада. По това време тези населени места са били под контрола на украинските въоръжени сили, ние също твърдим, че нито едно редовно подразделение от 115-та бригада на ВСУ не е напуснало позициите си и не е избягало, както съобщават руските медии, а героично удържаха отбраната“, подчертават още в текста.

На 24 април DeepState съобщи, че ръководството на 115-та отделна механизирана бригада е отговорно за срива на отбраната на цял участък от фронта. Анализатори докладваха, че бригадата е претърпяла значителни загуби – загинали, ранени и изчезнали хора.

Американското списание Forbes на свой ред написа, че 115-та бригада е трябвало да заеме позициите на 47-а механизирана бригада, която е отстъпила в посока Авдеевка, но руските оператори на БпЛА "не са намерили никого“ в окопите.