Президентът Джо Байдън увери, че американските военни сили ще защитят Тайван от "безпрецедентна атака“, последното му обещание за подкрепа, докато администрацията му се стреми да възпре Китай от увеличаване на военния натиск върху демократично избраното правителство в Тайпе, пише Bloomberg.

Байдън направи забележката по време на интервю за "60 минути“, излъчено в неделя, като същевременно се дистанцира от въпроса дали Тайван е или трябва да бъде независим. Интервюиращият Скот Пели попита президента дали американските сили ще "защитят острова“.

"Да, ако действително има безпрецедентна атака“, отговори Байдън, според препис, предоставен от телевизионния оператор. Тогава Пели попита дали това означава, че американски войници ще защитават Тайван в случай на китайска инвазия, за разлика от настоящата ситуация в Украйна, и президентът отново каза "да“.

По-рано в интервюто Байдън каза, че САЩ поддържат своята политика "Единен Китай“, в рамките на която се избягва официалното признаване на правителството в Тайпе или предоставянето на обвързваща гаранция за сигурност.

"Съгласни сме с това, което сме подписали преди много време. И че има политика за единен Китай. Тайван прави свои собствени преценки за своята независимост. Ние не се бъркаме – и не ги насърчаваме да обявят официално независимост“, заяви американският лидер. "Това е тяхно решение“.

Неназован американски служител посочи в неделя, че политиката на САЩ не се е променила, отбелязвайки, че Байдън е изтъквал същите точки и преди.

Байдън направи подобни изявления най-малко четири пъти като  предизвиквайки протести от Пекин и добавяйки нова несигурност към дългогодишната политика на Вашингтон на "стратегическа неяснота“ спрямо Тайван. Китай твърди, че Тайван е негова територия, въпреки че Комунистическата партия никога не го е контролирала. Пекин не изключва употребата на военна сила, за да попречи на формалното обявяване на независимост.

"Китай отдавна предполага, че САЩ ще се намесят, за да защитят Тайван, така че тези изявления не променят плановете на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК)“, отбелязва Бони Глейзър, директор на Програмата за Азия към Германския фонд Маршал. "Ако Байдън е сериозен по въпроса за защитата на Тайван, той ще придаде много по-висок приоритет на укрепването на способността на американската армия да защитава Тайван, ако бъде нападнат“.

Отношенията на САЩ с Китай се влошиха още повече след посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси на острова миналия месец, като Китай прекъсна климатичните и военни преговори и проведе най-провокативните си военни учения близо до Тайван от десетилетия. Все пак няма индикации, че напрежението е провалило плановете Байдън и Си да проведат първата си среща на върха лице в лице през ноември.

Това все още може да се промени, ако Конгресът приеме Закона за тайванската политика, който сега се обсъжда във Вашингтон. Комисията по външни отношения на Сената одобри законопроекта в сряда, който официално ще определи Тайван като "основен съюзник извън НАТО“ и ще позволи предаването на повече военна техника, въпреки че Белият дом изрази загриженост относно законодателството.

"Най-големият проблем, който имаме, е, че това, което Белият дом казва, че е нашата политика за Тайван, и това, което Байдън казва, че е нашата политика за Тайван, си противоречат“, посочва Лев Нахман, асистент в Националния университет Ченгчи.

"Въпреки че това не е първият път, в който Байдън прави подобни коментари, днешният контекст им дава допълнителна тежест на фона на продължаващия дебат относно Закона за политиката на Тайван и неотдавнашните китайски военни учения в Тайванския пролив“, добави той. "Притеснението е, че това ще влоши допълнително ситуацията на високо напрежение в Тайван, вместо да я подобри“.

Тайванското външно министерство изрази "искрена благодарност за думите на президента Байдън, че правителството на САЩ има сериозни ангажименти за сигурност към Тайван“, се казва в изявление на ведомството в похвала на администрацията, че показва, че "подкрепя Тайван чрез множество публични забележки и конкретни действия“.

През май Байдън каза "да“, когато беше попитан дали САЩ са готови да се "включат военно“, ако се наложи. Представители на Белия дом по-късно уточниха, че Байдън просто е имал предвид, че САЩ ще осигурят военно оборудване на Тайван, а не, че ще изпратят войски за защита на острова, ако Китай нападне.

Тогава външното министерство на Китай изрази "силно недоволство и твърдо противопоставяне“ на предишните забележки на Байдън, като заяви, че САЩ рискуват да подкопаят мира и стабилността в Тайванския пролив. Президентът Си Дзинпин потвърди отново решимостта на Китай да защити претенциите си към Тайван в разговор с Байдън през юли, като каза на американския лидер, че "тези, които си играят с огъня, ще се изгорят“.

САЩ обявиха нов кръг от продажби на оръжия на Тайван този месец на обща стойност над 1 милиард долара. "Бяхме непреклонни в това да се ангажираме със самоотбраната на Тайван и да продължим напред“, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби миналата седмица.

Междувременно Байдън повтори финансовите ангажименти на САЩ към Украйна, като каза, че подкрепата ще продължи "колкото е необходимо“.

САЩ предоставиха повече от 15 милиарда долара помощ на президента Володимир Зеленски, като Байдън обеща допълнителни оръжия за 600 милиона долара този месец. Украинският президент поднови обещанието си в неделя да си върне цялата контролирана от Русия територия след неотдавнашните успехи в Харков и други региони.

Запитан дали Украйна печели, Байдън каза, че "не губи войната“, въпреки че кланетата и разрушенията правят "трудно това да се счита за победа“.

Той предупреди президента Владимир Путин за "последователен“ отговор, ако Русия използва химически или тактически ядрени оръжия във войната си.

"Ще бъде последователно“, каза Байдън. "Те ще станат повече парии в света, отколкото някога са били. И в зависимост от степента на това, което те направят, ще се определи какъв ще бъде отговорът“.