"Китай бързо изгражда армията си до ниво, невиждано от Втората световна война, което означава, че е на път да бъде готов да нахлуе в Тайван до 2027 г." Това е заявил адмиралът от американския флот Джон Акуилино, ръководител на Индоийско-тихоокеанското командване на САЩ, пише Forbes.

"Всичко показва, че на среща на въоръжените сили на Комунистическата партия на Китай  под ръководството на президента Си Дзинпин  е приета заповед армията да бъде готова да нахлуе в Тайван до 2027 г.", е заявил адмирал Джон Акуилино.

"Освен това ходовете на въоръжените сили на Китай показват способността им да използват сила, ако им бъде наредено да направят това, за да изпълнят желаните от Си времеви график за обединение на Тайван с континентален Китай", е добавил адмиралът.

Акуилино е подчертал на изслушване пред Сената на 20 март, че вярва, че "Китай все още се надява да асимилира Тайван без война, дори когато Пекин бързо се доближава до капацитета си за нападение".

Той и Ели Ратнър, помощник-министър на отбраната на Индоийско-тихоокеанското командване, са заявили, че заплахата от пряк конфликт между САЩ и Китай не е "нито непосредствена, нито неизбежна", но че Пентагонът трябва да действа бързо, за да намали риска от война.

Аквилино е допълнил, че "от трите основни проблема, пред които са изправени САЩ в региона - Русия, Китай и Северна Корея - Китай е "единствената страна, която има способността, капацитета и намерението да преобърне международния ред".

"В мащаб, невиждан от Втората световна война, китайската армия укрепва своите способности на сушата, в морето, във въздуха, в космоса, в кибер и информационните области", е заявил той.

Китайската армия е добавила повече от 400 бойни самолета и 20 военни кораба към своя арсенал и е удвоила запасите си от ракети през последните три години, твърди Акуилино.

В същото време Пекин увеличи броя на сателитите, които има, с 50 процента и повече от два пъти своя арсенал от ядрени бойни глави, е добавил той.