Предполагаемият саботаж срещу газопроводите "Северен поток“ и "Северен поток 2“ не представляват атака срещу Швеция. Това подчерта министърът на външните работи на страната Ан Линде пред обществената телевизия SVT, предава Reuters.

"Това не е нападение срещу Швеция, защото не е на наша територия. Това е международен инцидент“, поясни първият дипломат на Стокхолм.

По думите й американският държавен секретар Антъни Блинкен е предложил подкрепа, за да разбере какво се е случило и че както ЕС, така и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг са били информирани за ситуацията.

Във вторник Дания и Швеция обявиха, че големите течове по двата газопровода "Северен поток“ в Балтийско море са причинени от умишлени актове на саботаж, извършени в изключителните икономически зони (ИИЗ) и на двете страни.

Взривовете обаче са били извън териториалните води на Швеция или Дания, поясниха властите в Стокхолм и Копенхаген. Освен това експлозиите не представляват пряка военна заплаха или нападение срещу Швеция или Дания, казаха шведският и датският премиер късно във вторник.