Ибрахим Чънар, журналист, писател и доктор по културно-историческо наследство, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел. ред. интервюто е проведено на 15.05.2023 г.)

Д-р Чънар, изненадан ли сте от резултатите, които са ни известни до момента?

Очакванията ми бяха други, но явно в политическия живот винаги има някои отклонения. Социологическите агенции даваха предимство на кандидата на опозицията.

Кълъчдароглу.

Кемал Кълъчдароглу, да, с няколко пункта. Оказа се, че с няколко пункта напред е Реджеп Тайип Ердоган. В този смисъл нещата не ме учудват толкова, защото той е опитен политик, ловък бих казал, умее да манипулира общественото мнение. Аз съм сигурен, че е изкарал някакво асо от ръкава. Мога да кажа някои неща, но по принцип самият Кълъчдароглу каза, че представители от неговата партия са влизали в изборните секции, а също така, че са обявили предварително вота, изтекла е информация, което не е редно по тамошните закони. Друго, което ме изненада мен – пак социологическите анкети показваха, че под чертата 7% ще бъде Националистическата партия, която партия е негов съюзник в парламента. Оказа се, че тая партия също мобилизира електората си, има си методика явно и успя да вземе около 10%. Това е много важно, за парламентарния вот, защото благодарение на тази партия той е в парламента, прави мнозинство и на практика пак ще направи мнозинство със същата партия, което не е добре, разбира се, за политическата ситуация.

Но очевидно виждаме, че и там народът е раздвоен сякаш, няма категорична подкрепа нито за единия, нито за другия.

Има поляризация в обществото.

Да.

Може да кажем, че 50 на 50. Виждаме също така, че в големите градове Кълъчдароглу има предимство, а в Централен Анадол, маргиналната част на Турция, всъщност гласовете повечето на Ердоган идват от там.

Което какво означава?

Ами, това означава, че в Централен Анадол живее една маса, която е клерикална. Ние знаем, че като идеология в момента в управлението се налага политически ислям. Използвайки религиозните ценности, бих казал и слабости на хората, може би той е съумял да стигне до тях, до сърцата и душите им, ако мога така да кажа. И обикновено това е масата, която е не толкова образована. Виждаме, че в европейската част, в средиземноморската част, в големите градове – ако ги изброим, да кажем Анталия, Измир, Истанбул, Анкара, столицата, вотът там е в полза на Кълъчдароглу. Но явно това не е било достатъчно и може би за втория вот вече Кълъчдароглу и неговият екип трябва да си вземат някаква поука и да се представят достойно на вота. Има шанс, разбира се. Той е малък, но както се казва, надеждата винаги умира последна.

Заговори се и за една намеса от страна на Русия. Вашето мнение какво е? Въпреки че страната отрече да има подобна намеса.

Ами, аз не съм участвал, толкова не съм сигурен…

Разбира се, но като наблюдател на процесите.

Но вярвайки на Кълъчдароглу – един много почетен политик, между другото, той не хвърля в пространството празни приказки и смятам, че наистина не е изключено да има някаква намеса. Да не говорим, че имаше и други монтажи, предизборни такива хватки, удари под кръста. Слушам мнението на симпатизанти, хора там, тук в България и въпросът е такъв, те поставят нещата на тая плоскост – Ердоган се опъвал на Америка, хубаво, натривал им носовете, пък с Путин се разбирал, подхвърлял си топката и много добре се разбирали. Така че аз не бих казал, че се разбират толкова добре, но двамата си угаждат. Не е изключено между тях да е имало някаква такава информация между съответните служби да се постъпи по един начин, който се оказва да компрометираш противника.

И с поглед сега към втория тур евентуално – какво очаквате да се случи?

Вторият тур – важно е сега трети кандидат, който взе около 5,5%, Синан Оган, неговите гласове къде ще отидат.

Неговата роля се казва, че ще бъде значителна. 

Да, казва, но според мен, след като твоят кандидат не участва в изборите, не знам дали неговите симпатизанти ще са толкова мотивирани да отидат да гласуват. Но доколкото знам и имам информация, той не зае определена страна, но аз знам, че той може да подкрепи Ердоган. Четвъртият кандидат, който се отказа – Мухарем Индже, той също по предварителните там проучвания имаше около 5, 6, 7%. Въпросът е тези хора, които не гласуваха за него, за кого ще гласуват сега, тъй като той по принцип го нямаше, но…

Да, как ще се разпредели вотът.

Как ще се разпределят. Но смятам, че той ще подкрепи Кълъчдароглу, тъй като на практика той беше кандидат за президент 2018 г., именно издигнат от Народнорепубликанската партия, от опозицията. И нещо много важно, което също е от значение – в парламента сега има прокюрдската, т.нар. Партия на народите. Със сигурност тя обяви подкрепата си за Кълъчдароглу и е много важно дали тези хора ще гласуват масово в подкрепа на Кълъчдароглу и тези малки детайли, ако мога да кажа така, ще решат вота. Вотът ще бъде много ожесточен. Мисля, че разликата ще бъде 1-2%, ще видим на 28 май кой ще победи. Би следвало, аз, ако трябва да споделя лично мое мнение – това, което става на тези избори сега, това не е моята Турция. Моята Турция, която аз обичам и в която имам много познати роднини, приятели там, би следвало да избере пътя към Европа, а пътят към Европа, пътят на модерното, на демокрацията е свързан не със статуквото сега, а с Народнорепубликанската партия, с нейните светски принципи.