Външните министри на ЕС обсъждат отношенията със САЩ и Русия

22 Февруари 2021 | 10:12 | 0
Външните министри на ЕС обсъждат отношенията със САЩ и Русия
Снимка: АФП

В понеделник в Брюксел ще се проведе планово заседание на Съвета на Европейския съюю на ниво външни министри, като основните му теми ще бъдат отношенията със САЩ и Русия. Контрастът в дискусиите за отношенията с Москва и Вашингтон се очаква да бъде огромен. Дискусията за Русия ще се върти около въпроса какви други санкции може да приеме ЕС, за да не си навреди и да се опита да принуди Москва да промени политиката си.
Министрите възнамеряват да предложат на САЩ възстановяване и засилване на всестранното сътрудничество във всички възможни области, най-вече в сдържането на Русия и Китай, както и възстановяването на търговските отношения, подкопани по време на администрацията на бившия американски лидер Доналд Тръмп.
По отношение на Русия министрите възнамеряват да обсъдят как да „накажат“ Москва за това, че е пренебрегнала исканията на Брюксел да освободи Алексей Навални, заобикаляйки съдебното решение. А също и за това, че руският външен министър Сергей Лавров е унижил върховният представител на Съюза за външните работи и политиката на сигурност по време на посещението на последния в Москва на 5 февруари, когато той официално поиска освобождаване на опозиционера.


Reuters: Германия призовава ЕС да подготви санкции срещу Русия заради Навални
Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас призова в колегите си от Европейския съюз да дадат „зелена светлина“ на санкциите срещу руските служители, отговорни за вкарването в затвора на кремълския критик Алексей Навални и репресиите срещу демократичните активисти, предава Reuters.
Призивът на Берлин проправя пътя за налагане на санкции през следващия месец. Според 27-членния блок това трябва да се разглежда като послание към президента Владимир Путин, че в Русия трябва да бъдат разрешени дебатише и протестише.
„Подкрепям изготвянето на допълнителни санкции, списъци на конкретни лица“, каза Маас при пристигането си в Брюксел.
Дипломатите очакват ЕС да наложи забрани за пътуване и замразяване на активи на съюзниците на Путин следващия месец.
Група външни министри от ЕС се срещнаха в неделя в Брюксел с ръководителя на кабинета на Навални Леонид Волков, за да обсъдят наказателни мерки срещу Русия. Страната вече е под западни икономически санкции след анексирането на Крим през 2014 г.
По-късно в понеделник министрите на външните работи на ЕС също ще проведат видео разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

ТАСС: Румънският външен министър призовава за преразглеждане на отношенията между ЕС и Русия след посещението на Борел в Москва
Общността трябва да преразгледа отношенията си с Русия след посещението на Върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в Москва. Това становище изрази румънският външен министър Богдан Ауреску при пристигането му на срещата на външните министри на страните-членки в Брюксел, предава TACC.
„Това посещение представлява един вид кръстопът за нас, повратна точка. Ясно е, че трябва да преразгледаме отношенията си [с Русия] в контекста на това посещение", цитира агенцията думите на първия дипломат на Букурещ.
Ауреску заяви още, че голямо мнозинство от външните министри на ЕС подкрепят приемането на нови санкции срещу Русия. „ЕС трябва да засили подкрепата си за руското гражданско общество и руското общество като цяло", категоричен бе румънският външен министър.
„ЕС се нуждае от дискусия за по-стратегически подход към Русия. ЕС има пет ръководни принципа, приети през 2016 г., които представляват минималната основа за отношения с Русия, но те не са достатъчни. Трябва да намерим време е да обсъдим приемането на стратегията на ЕС в отношенията с Русия".

Хайко Маас: ЕС се нуждае от диалог с Русия за разрешаване на международни конфликти
Европейският съюз трябва да търси начини за конструктивен диалог с Русия, въпреки ситуацията около Алексей Навални. Това подчерта германският външен министър Хайко Маас при пристигането си на среща с европейските си колеги в Брюксел, предава TACC.
Съгласно думите на първия дипломат на Берлин, на срещата ЕС ще обсъди реакцията на Общността на ситуацията с Навални, включително въпроса дали са необходими нови санкции след присъдата срещу опозиционния политик. „Подкрепям изготвянето на предложение относно санкционния списък на определени лица по този въпрос“, заяви Маас.
„В същото време трябва да търсим начини да останем в диалог с Русия. Нуждаем се от Русия, за да уредим много международни конфликти. Трябва да обсъдим въпроса как можем да поддържаме конструктивен диалог с Руската федерация“, допълни Маас, като отбеляза, че отношенията между Москва и Брюксел „са в най-ниската си точка".
Навални, два пъти условно осъждан за присвояване на средства, бе обявен за издирване за множество нарушения на условията на наказанието по делото „Ив Роше“. Той беше задържан на 17 януари на летище „Шереметиево“, съдът го остави в ареста. На 2 февруари условната му присъда бе заменена с ефективна.
Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова по-рано посочи, че зад дейността на Навални стоят мощни външни сили и финанси.

Жозеп Борел: Външните министри на ЕС ще обсъдят отказа на Русия да вземе предвид решението на ЕСПЧ относно Навални
Съветът на Европейския съюз на ниво външни министри ще обсъди на среща в Брюксел какви мерки може да предприеме Общността в отговор на отказа на Русия да вземе предвид решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) с искане за освобождаването на Алексей Навални. Това заяви Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката на сигурност Жозеп Борел при пристигането си на срещата, предава TACC.
Според него отказът на Русия да вземе предвид немотивираното решение на ЕСПЧ, смятанo от Москва за груба намеса в работата на суверенната съдебна система, е „грубо нарушение от страна на Русия на нейните международни задължения“. „Министрите ще водят интензивна дискусия за това как ЕС може да отговори на това“, поясни Борел.

Външните министри на ЕС ще обсъдят отношенята със САЩ и Русия в понеделник
В понеделник в Брюксел ще се проведе планово заседание на Съвета на ЕС на ниво външни министри , като основните му теми ще бъдат отношенията със САЩ и Русия. Това заяви на брифинг високопоставен служител на външнополитическата служба на Европейския съюз.
Контрастът в дискусиите за отношенията с Москва и Вашингтон се очаква да бъде огромен. Дискусията за Русия ще се върти около въпроса какви други санкции може да приеме ЕС, за да не си навреди и да се опита да принуди Москва да промени политиката си.
Министрите възнамеряват да предложат на Съединените щати възстановяване и засилване на всестранното сътрудничество във всички възможни области, най-вече в сдържането на Русия и Китай, както и възстановяването на търговските отношения, подкопани по време на администрацията на бившия американски лидер Доналд Тръмп.
По отношение на Русия министрите възнамеряват да обсъдят как да „накажат“ Москва за това, че е пренебрегнала исканията на Брюксел да освободи Алексей Навални, заобикаляйки съдебното решение. А също и за това, че руският външен министър Сергей Лавров е унижил върховният представител на Съюза за външните работи и политиката на сигурност по време на посещението на последния в Москва на 5 февруари, когато той официално поиска освобождаване на опозиционера. Тази пресконференция беше излъчена пред европейската аудитория от пресслужбата на Съвета на ЕС. Много европейски медии и политици смятат съдържанието и формата на изявленията на Лавров за „обида“ лично за Борел и целия Европейски съюз в негово лице. И сега външните министри ще трябва да помислят как могат да отговорят, като всъщност предприемат нова стъпка по пътя на ескалиращото политическо напрежение с Руската федерация.
Както преди ден каза източник от външнополитическата служба на ЕС, няколко държави-членки вече са внесли в Съвета на ЕС предложения за нови санкции срещу Русия „във връзка с нарушения на правата на човека и по случая Навални“. „Обмисляме ограничителни мерки срещу няколко руски граждани и длъжностни лица в рамките на механизма на ЕС за санкции за нарушения на правата на човека“, каза той.
Той също така отбеляза, че Европейският съюз все още не обмисля санкции срещу представители на руския голям бизнес, които по-специално бяха посочени от поддръжниците на Навални, тъй като няма достатъчно правни основания за това. „Що се отнася до руските олигарси, идеята за санкции срещу тях не отговаря на нашата политика. Приемаме санкции, за да постигнем промяна в политиката на руското правителство, те се въвеждат срещу лица, които са пряко свързани с конкретни решения на правителството, това изисква много сериозна правна обосновка“, каза той.
В същото време източникът отбеляза, че на срещата на външните министри ситуацията около Навални по същество няма да бъде обсъждана. „Ще обсъдим сигналите, идващи от Русия, и отговора на Европейския съюз на тях“, каза той. По неговите думи ЕС възнамерява да обсъди и въпросите за борба с дезинформацията, която според Брюксел идва от Русия.
Отделна тема ще бъде въпросът за засилване на подкрепата от ЕС за руското „гражданско общество“, тоест неправителствени организации, провеждащи опозиционни дейности.
По-рано ръководителят на външната политика на ЕС, оправдавайки се пред евродепутатите на специално изслушване на 9 февруари за посещението си в Русия, заяви, че Руската федерация „не иска да се придвижва към нормализиране на отношенията с ЕС“.
За да подчертае готовността си за възможно най-голямо сближаване със САЩ, Борел покани държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен да участва в дискусията на европейските министри, които ще се присъединят към срещата чрез видеовръзка.
Същността на предложенията, които министрите ще отправят към американския си колега, бяха много ясно формулирани от ръководителите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел по време на техните речи на 19 февруари на специална сесия в рамките на Мюнхенската конференция за сигурност. „ЕС и САЩ трябва да обединят усилията си, за да защитят международния световен ред“, каза по-специално фон дер Лайен, като повтори тезата, че Руската федерация, според нея, „активно нарушава международния ред, основан на правила“. Тя призова за активно сътрудничество със САЩ във всички области, включително климата, търговията и борбата с пандемията и подчерта, че ЕС и САЩ трябва да оформят съвременния свят, „ако не искат Китай да го направи“ вместо тях.
Същата гледна точка изрази и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. „Съединените щати винаги са били шампиони на демокрацията и международния ред, основан на правила. Добре дошли обратно, Америка“, каза той, което означава, че ЕС очаква качествено подобрение в отношенията със САЩ под администрацията на американския президент Джо Байдън. „Предлагам нов пакт в отношенията между ЕС и САЩ, който трябва да се основава на ценности, просперитет и влияние."
Мишел обясни, че ЕС и САЩ трябва да популяризират своите демократични ценности по света, като осигурят просперитет на всички „еднакво мислещи [с Брюксел и Вашингтон] страни“, включително осигурявайки ефективно възстановяване от пандемията, изграждане на зелена и цифрова икономика . Според него на тази основа Европейският съюз и САЩ трябва да увеличат влиянието си в целия свят, за да защитят своите ценности от „настъпването на автократичните режими - Китай, Русия и Иран“.
Министрите ще обсъдят и перспективите за развитие на политиката за сигурност на ЕС. Става дума за инициативата на Борел - „Стратегически компас“, насочена към развитие на „нова политическа култура на ЕС в областта на отбраната и сигурността“. Какво точно се разбира под този израз, министрите ще трябва да разберат на тази среща. По-специално дискусията ще се съсредоточи върху способността на европейските военни да провеждат самостоятелно чуждестранни хуманитарни мисии без подкрепа от САЩ и НАТО.
Министрите ще обсъдят също ситуацията в Мианмар, Етиопия, Хонконг, перспективите за подкрепа на белоруската опозиция.

Принтирай    Оразмери текст   + -