Катастрофата в Чернобил показа на света, че смъртоносните заплахи може да се появят много бързо. Това подчерта държавният глава на Украйна Володимир Зеленски по повод 38-ата годишнина от аварията в Чернобилската АЕЦ, съобщава Укринформ.

"Радиацията не признава граници и не различава националните знамена. Катастрофата в Чернобил показа на света колко бързо може да се появят смъртоносни заплахи. Десетки хиляди хора с цената на здравето и живота си спряха разрастването на чернобилската катастрофа и ликвидираха ужасните й последици през 1986 година и години по-късно“, отбеляза Зеленски.

Той подчерта необходимостта от защита на всички ядрени съоръжения в Украйна от руски удари.

Президентът на Украйна припомни, че след нахлуването на Руската федерация, атомната електроцентрала в Чернобил е била под окупация в продължение на 35 дни: "Руските войници претърсиха лабораториите, заловиха охраната и малтретираха персонала и ги използваха за започване на по-нататъшни военни операции“.

Освен това в продължение на 785 дни Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), най-голямата в Европа, е "заложник на руските терористи“.

"И задължение на целия свят е да окаже натиск върху Русия, така че ЗАЕЦ да бъде освободена и върната под пълен контрол на Украйна и всички ядрени съоръжения в страната да бъдат защитени от руски удари. Само това ще гарантира, че светът няма да преживее нови радиационни бедствия – точно това, с което заплашва престоят на руските окупатори в ЗАЕЦ всеки ден“.

"Ние помним силата и всеотдайността на хората, които през 1986 година спасяваха животи. Оценяваме всички, които помагат за защитата на живота сега“, допълни Зеленски.

Днес се навършват 38 години от най-голямата причинена от човешка грешка катастрофа в историята на атомната енергия.

На 26 април 1986 година в 01:23 часа в IV енергоблок на Чернобилската АЕЦ избухва мощна химическа експлозия, която води до разрушаване на част от реакторния блок и машинното отделение. Възниква пожар, обхванал покрива на III енергоблок. Пожарът е потушен до 05:00 часа сутринта. Този в IV блок обаче е ликвидиран едва на 10 май, когато по-голямата част от графита там е изгорен.

След експлозията и пожара се образува радиоактивен облак, който покрива не само териториите на съвременни Украйна, Беларус и Русия, но и много европейски страни - Швеция, Австрия, Норвегия, Германия, Финландия, Гърция, Румъния, Словения, Литва , Латвия. Според Международната скала на ядрените събития (INES) тази авария е класифицирана с най-високата – седма степен на опасност.