Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, в интервю за Аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“ 

Европейският парламент гласува резолюция, с която предупреждава за руска намеса в България в изборите на 9 юни. Какво ще произлезе от нея? Наш гост е един от вносителите на документа евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев. Добре дошъл в Аудиокаста на “Фокус" “Това е България", г-н Ковачев

Добър ден на вас и на слушателите на Радио “Фокус" от Страсбург, от последната сесия за този мандат на Европейския парламент.

Какво ви предизвика да подготвите и да внесете такава резолюция?

Резолюцията е въз основа на твърдения за руска намеса в Европейския парламент, но и за предстоящите избори за Европейски парламент и въздействието върху ЕС на тези опити на Руската федерация за намеса, които не са от днес или от миналия месец, а са постоянни от последните години, особено след началото на войната в Украйна. Те са много интензивни на различни нива чрез агентите за влияние на Руската федерация в политически партии, в медии, в социални платформи. Агенти за влияние има и в икономически институти, в не правителствения сектор и те са изключително целеви, като за всяка държава-член са специфични по определените чувствителни теми за съответната държава - история, традиции, религия, както и по всичко, което е най-чувствително, и с което най-лесно могат да бъдат променени обществени нагласи и да бъдат спечелени сърцата и душите на европейските граждани.

От какво изразявате загриженост в текста на предложения от вас документ?

Разбира се, той е за целия Европейски съюз, но един параграф в общата резолюция, като казвам обща, политическите партии имат отделни текстове и след това се събират и се обединяват около съответния текст, за който са се разбрали всички, като общият текст, който ще бъде гласуван, е от ЕНП, социалистите, либералите, Зелените и реформистите и консерваторите в Европейския парламент. Така че се очаква да има много сериозно мнозинство за приемането на този текст. Точка 15 изразява безпокойство относно достоверните доклади за увеличаване на опитите на Русия да се намесва в предстоящите избори за Български национален парламент на 9 юни  и силна загриженост относно съществуването на мрежи от агенти  по дезинформация, действащи в платформите на социалните медии, в традиционните медии, академичните среди, неправителствени организации, политически партии, както и относно руския контрол върху тези мрежи. Текстът на резолюцията изразява силна загриженост относно многобройните имоти на територията на България, които понастоящем са собственост на руските органи. Като някои от тези имоти са със стратегическо значение и служат като центрове на руско влияние и оказване на натиск на демократичните процеси в страната. Веднага обяснявам всичко това и с последния доклад на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания в София, в който доклад се следва медийното отражение на образа на ЕС в над 8000 сайта и онлайн блогове на български език през цялата 2023 г. Само през 2023 г. са тиражирани над 400 000 антиевропейски публикации и те се опитват да изобразят устойчиво антиевропейски наративи, които са достатъчно общи, за да могат лесно да се адаптират за интерпретация на всякакви конкретни политически събития и процеси с желанието лека-полека да променят обществените нагласи в България в посока наратива на Руската федерация.

Г-н Ковачев, които са тези сайтове, поне основните от тях? И също така, кои са традиционните медии, в които намира място руската дезинформация и пропаганда?

Отговорът на вашия въпрос е в доклада на фондацията и аз призовавам всички да го прочетат, той е 150 страници, изключително детайлно е описано. Аз не смятам, че е моя работа да чета пред вас доклада. Който се интересува от този доклад, може да го намери много лесно в онлайн пространството и там са изброени всички тези сайтове, които са наблюдавани от Фондацията за хуманитарни и социални изследвания, че ретранслират основните наративи на Руската федерация за това, че ЕС е представен като колективния Запад, че е злодеят, който води война срещу Русия, че ЕС е обрисуван като съвиновник с НАТО и САЩ за войната в Украйна. И въобще не само за Украйна, но и за всякакви проблеми и войни. В този доклад можете да намерите написаното срещу ЕС, че е тежка бюрокрация, която е диктатура върху националните държави, срещу суверенитета. Европейският съюз се представя като господар на местни проевропейски политически партии и т.н. Включително, разбира се, там се акцентира върху джендър идеологията, срещу либерализма, срещу всички човешки свободи. Целите са различни на тази пропаганда, основната цел е промяна на обществените нагласи. Но пак казвам, много е обстоен този доклад, над 150 страници е. Призовавам, който се интересува от темата, да влезе в страницата на Фондацията за хуманитарни и  социални изследвания и да прочете с подробности доклада.

Г-н Ковачев, дезинформацията, пропагандата, идваща от опорни точки или позиции на Кремъл, какво цели специално за Европейския парламент. Ако промени националните нагласи, какво очаква да се случи в Европейския парламент, например?

Цели в Европейския парламент да има много по-силно изразена политическа група, която да се противопоставя на подкрепата за Украйна и на общите действия на ЕС и страните-членки по отношение на санкциите срещу Кремъл. И въобще, както се казва на шпионски език, цели се разлагане на противника. Противникът е ЕС и когато отвътре успееш да разложиш противника, да имаш повече своя агентура в основните европейски институции, а една от най-основните е Европейският парламент, защото директно се избира от гражданите, то много по-лесно ще сработи правилото “Разделяй и владей", когато все повече и с надеждата от гледна точка на руските специални служби колкото може повече държави да са разколебани, да няма единство, да няма единна външна политика, политика по отбрана и сигурност, да има разнопосочни действия да правят невъзможно ЕС да говори в един глас по отношение на геополитическите теми. И по този начин да се маргинализира ЕС и той да се отдели от евроатлантическата общност, като по този начин се раздели света отново на страните от БРИКС, примерно, Китай, Русия, Бразилия, други държави, които не могат да се похвалят със зачитане на човешките права и с висок стандарт във върховенството на закона.

Какво може да се предприеме, за да се ограничи руската дезинформация?

Ние сме демократични държави, ЕС е създаден от суверенни, демократични държави, в които върховенството на закона, свободата на словото, свободата на изразяването са основополагащи принципи. Затова е и толкова трудно в една демокрация да можеш да се противопоставиш на тези, които използват демократични средства, за да премахнат демокрацията. И докъде може законодателят да интервенира. Европейският съюз първи в света прие законодателният акт за цифровия акт и цифровия пазарен акт - два акта, които се опитват да регулират големите платформи, да вменят повече отговорности на тези платформи за по-бързото премахване на съдържание, което е: първо, нелегално съдържание, след това терористично съдържание, съдържание призоваващо към омраза и към насилие, но и съдържание, което е подвеждащо, и което се опитва да променя обществени нагласи. Тук границата е изключително тънка: до къде е една фалшива новина и откъде е целенасочена кампания за промени на нагласи. Примерно, пише се, че Европейският парламент настоява да се яде протеин от инсекти, от насекоми или пък Европейският парламент забранява Коледа и Великден, Европейският парламент иска да казваме не “мама" и “татко",  а “родител 1" и  “родител 2". И всичко това е толкова лошо, едва ли не е задължително да се храним с храна, в която ще има брашно от насекоми. Казвам отделни елементи на това как се променят опитите за промяна на обществени нагласи. И че те, ако не  бъдат веднага отговорени, се разпространяват, включително за голямо мое съжаление и разочарование, и интелигентни хора могат да попаднат  в тази клопка на дезинформацията, особено с навлизането на изкуствения интелект, дип фейк. С изключително добре представени, подготвени с полуистини “информации", които се споделят от множество профили. За съжаление,  лесно и не толкова скъпо могат да бъдат предизвикани много сериозни панически атаки  сред части от населението. Само да си спомним, как един квартал бе обхванат от психоза, родителите не искаха да изпращат децата си на училище, защото ще бъдат взети и ще бъдат изпратени в Норвегия. И на това се вярва. Критичното мислене и образованието са двата стълба, които трябва да бъдат много добре развивани. Образованието, отговорността на учителите, отговорността на семействата е голяма, младите поколения да не вярват на един източник на информация, а да могат да правят своите изводи въз основа на събиране на информация от различни достоверни източници, да сравняват, да анализират. Да знаят историята не манипулирана, а такава, каквато се е случвала въз основа на оригинални текстове, оригинални спомени на участници, а не на дезинформационни кампании на определени среди или повтарящи комунистически манипулации. Всичко това върви ръка за ръка, обективно представяне на историята, критично мислене, образование и предпазване на гражданите от такива дезинформационни кампании.

Както казахте вече, г-н Ковачев, България също е спомената в резолюцията с това, че има на територията си високи нива на руски активи. Известен е комплексът “Камчия", който е собственост на правителството на Москва. Кои други се имат предвид?

В  България има и изключително много частна собственост на руснаци, което от една страна може би не е притеснително, ако е наистина на туристи, на хора, които харесват българското Черноморие, но от друга страна ако е на олигарси, представители на политико-икономически олигархичен кръг в Русия, чиито капитали са абсолютно неясни или по-точно са ясни, че не са от собствените заплати. И неясните други зависимости на юридически български представители, но де факто парите, които са зад тях, може би са на други руски лица. Това са някои от елементите, тук навлизаме и в работата на българските служби и на българските правителства, доколкото те контролират тези активности на чужди разузнавателни служби на територията на  България и на територията на НАТО.

Тук искам само да ви допълня, че българският парламент все още не е приел законодателни промени за конфискация на руски имоти на хора от обкръжението на Путин, а такива  има. В 49-ия парламент това няма как да стане, депутатите излизат във ваканция за изборите. Но коя партия може да поеме ангажимент да внесе такива текстове след 9 юни в 50-ия парламент, ако се стигне естествено до правителство и до възможност за това?

Категорично евроатлантическите партии ГЕРБ-СДС, надявам се, че и колеги от другите отговорни български партии могат да подпомогнат този процес. И първо да се разбере как се е стигнало до такава собственост и да се намери начин, правен разбира се, войнството на правото е най-важното. Ние имахме и втори дебат тази седмица за мобилизирането на руски активи на територията на демократичния свят и по-специално на Европейския съюз за възстановяването на Украйна. Това е и в нашия личен живот, ако вие сте виновна за това, че  увредите  имуществото и колата на  някой друг и нямате застраховка, то вие носите финансова отговорност. Ако с бомбите, дроновете, ракетите на Руската федерация е разрушена цивилната инфраструктура на Украйна - жилища, болници, образователни институции, то много логично и правно обосновано е, че Руската федерация носи отговорността, и финансовата, освен всичко друго и криминална, и международната отговорност за възстановяването на тези щети. Става въпрос за 300 млрд. евро, които се намират в централния депозитар на ЕС и са собственост на Руската централна банка, и които засега на първия етап само приходите от тези 300 милиарда се предоставят на Украйна. Те са само една капка. 3 млрд. долара на година са приходите от активите на Руската централна банка, но  е справедливо  и за това настоява Европейският парламент и самият актив да бъде мобилизиран за подпомагане на възстановяването на Украйна. Тук трябва да се направят смели правни умения, за да има правна основа за такива действия.

И съответно трябва да се разработи технологията, как това да стане и съответно как да се подпомогне с тези средства Украйна?

Да, има такива примери вече, разбира се за по-малки държави. Ирак когато нападна Кувейт, бяха използвани средствата на Иракската централна банка за възстановяване на Кувейт. В  Афганистан има сходен казус, в някои африкански държави – също. Но тук става въпрос за Руската федерация и това е много по-сериозна тема.

Резолюциите нямат задължителен характер, какво ще произлезе от тази?

Това е позицията на Европейския парламент, на последното заседание ще бъдат приети тези две резолюции, защото те са две за Русия: едната е за намесата на Русия в предизборния период в Европейския съюз, а другата е за мобилизирането на руски активи за възстановяването на Украйна. И това е призивът на Европейска парламент към Съвета, защото Европейският парламент няма такива компетенции. Европейският съвет, където седят националните правителства и държавните глави, те по договорите за ЕС са тези, които трябва да вземат това политическо решение. Аз бих искал Европейският парламент да има повече правомощия във външната политика и политиката за сигурност и отбрана. Но засега това не е факт. Надявам се, че в бъдеще, ако искаме да има по-ефективен Европейски съюз, и да не бъде той само маргинализиран играч на световната сцена, това да се промени. Ние трябва много по-бързо да взимаме тези решения, с тази цел се мисли и за преминаване от единодушно взимане на решение към квалифицирано мнозинство в Съвета само по определени важни геополитически теми. Като например санкционният режим. Но не и по теми, които са в суверенен интерес на страните-членки, както например е темата за разширяването.

Г-н Ковачев, след 40 минути вие ще преминете в Европейския парламент в Страсбург към гласуване на двете резолюции. Какви са очакванията, те ще бъдат ли подкрепени, така че да станат факт като позиция на парламента?

Категорично да, те са общи резолюции на основните политически партии. Аз преди малко казах: ЕНП, социалисти, Зелени, ЕКР – това са консерваторите и реформистите, и либералите. Така че ще има много голямо мнозинство за  двете резолюции. И ще се види много ясно, че крайната левица, комунистите и крайна десница са горе-долу са едно и също. Националсоциализмът е крайно ляв и крайно десен, те по всяка вероятност няма да гласуват за тях.

На колко резолюции вие сте вносител в този мандат на Европейския парламент? Водите ли статистика?

Не, не мога да ви кажа с точност, но всяка сесия има сигурно по 3-4-5 резолюции. Нека само да направим едно разграничение: има не законодателни и законодателни резолюции. Не законодателните са доста повече, които са свързани с външната политика, с определени държави, на които съм докладчик, примерно с Армения. И има законодателни, които вече са задължителните при съвместното взимане на решение. Точната бройка не мога да ви кажа, но са много.

С каква равносметка Европейският парламент завършва мандата си?

Много тежък бих казал мандат, COVID, две войни, икономически проблеми, запазването на конкурентоспособността на нашия континент от една страна да бъдем пионери в Зелена сделка, от друга страна да не деиндустриализираме нашата икономика, да запазваме работните места. Това е тема с голямо продължение за следващия парламент. Ще има ревизия със сигурност на някои от най-амбициозните искания или желания за това да сме първенци по отношение на атмосферата и опазването на околната среда, което трябва все пак  да върви ръка за ръка с реалностите и не може ние да се самобичуваме, отстрани Китай, Индия и Съединените щати да не правят нищо, и ние да си стреляме в краката. Така че тук ЕНП ще направи сериозна крачка по отношение на свръх амбициите: като дерегулация, тоест намаляване на регулацията, особено тежестите върху селското стопанство. Вчера гласувахме и успяхме да се преборим за намаляване на тези регулации срещу гласовете на социалисти и зелени. По-малко бюрокрация и улесняване на нашия живот. Само ще кажа, може би ще прозвучи малко като хвалебствие, но бях докладчик и по един доклад за единното зарядно. Сега всеки един от нас ще има само едно зарядно за всички наши устройства, включително и лаптопи, и слушалки, разбира се и телефони. Може да звучи не толкова като важен въпрос, но все пак легендарното питане “Имаш ли зарядно за този или онзи модел?" отпада.

А какви са очакванията ви за промени в европейските институции след изборите, след 9 юни?

Само да допълня, изключително важна тема, по която също бях докладчик, е за Здравния съюз. Всички ние, както граждани сме и пациенти. Европейският съюз работи за изграждането на европейски Здравен съюз. Бях докладчик за европейското здравно пространство. Това означава, че всеки един от нас ще върви вече заедно в един облак с всички наши здравни данни, резултати от изследвания, които сме направили, и където и да се намираме, те ще бъдат до нас. Ще се инвестират европейски средства за разработване на ефективни терапии за социално значими заболявания: онкологични, сърдечно-съдови и инфекциозни. Затварям темата, много-много подробности има и много неща, но това само маркирам. Какво отсега нататък, за нас е важно? Важно е запазването  на конкурентоспособността на европейската икономика, намаляването на миграционния натиск. Много важен въпрос, забравих да кажа, и това е голямо постижение на този парламент: смяната на Дъблинския несправедлив регламент с новия миграционен пакт, който включва солидарно опазване на външните граници, тройно увеличение на Фронтекс, европейски средства за изграждане на инсталации по границата и тяхното поддържане, единни правила по отношение на приемането на мигранти или одобрението на мигранти, изнасяне на тези центрове извън ЕС, подписване на споразумение със страните от южното съседство. Вече е подписано споразумение с Тунис, в момента се работи с Мавритания и с Турция за прекратяване и удар върху трафикантите на хора.

И в този мандат на европейските институции България не постигна своите приоритети - пълноправно членство в Шенген и в Еврозоната. Какви са шансовете ни в следващия парламент?

Първата стъпка, все пак, по отношение на Шенген беше направена. Наистина зависим от австрийските избори. Надявам  се, че до края на годината ще имаме възможност. По другата тема: без прогнозируемо, стабилно, устойчиво, отговорно българско правителство, което да бъде излъчено след 9 юни, няма как да очакваме, че Еврозоната ще се случи в скоро време. Много неща си зависят от нас самите в България. И колкото и прекрасна да е нашата работа в Брюксел или пък на временните служебни правителства в Брюксел, няма как да имаме успех, ако се сменят през няколко месеца правителствата, ако имаме безотговорност по отношение на фондовете. И там провалът е много чувствителен и много голям: имаме 4% усвояемост на  европейските средства както по оперативните програма, така и по Фонда за възстановяване и устойчивост. Това е колосален провал. Какво значение има, че ние преди 5 години сме се борили да има много средства за България, когато тези средства не се използват? Няма възможност, няма капацитет, има безумни решения в България, спиране на всички инфраструктурни проекти, защото търсели торби с пари и затова магистрала “Хемус" е до Ябланица, вместо сега да е след Плевен. Ето, това е голяма болка за мен. Това е голяма глупост, това е голяма безотговорност на тези, които не успяха да използват европейските средства и спряха всички инфраструктурни проекти в България. Но тук няма как да се търси вина на някой извън България, това си е подлъгването на хората да гласуват за тези, които решиха да спрат всичко.

Стабилност, това ли е най-важната дума за България след 9 юни? Стабилност и прогнозируемост и отговорност?

И отговорност разбира се, защото се нуждаем от прогнозируемо и отговорно правителство, и няма как да не го кажа, което е евроатлантическо. Не искаме комунистическо руско стабилно, а става въпрос за стабилно евроатлантическо правителство, което да може да изгради работно доверие със своите партньори. Няма как да има доверие между министри, когато твоя колега знае, че той е министър само за 1-2 месеца. Това трябва да е дългосрочно, да се изгради доверие както между членовете на кабинета, така и с техните партньори в другите държави.

И на финала, ако позволите, няколко въпроса за Македония и за изборите там. С убедително мнозинство води кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ проф. Гордана Силяновска на първия тур на президентските избори. Ако тя запази преднината и на втория, а на парламентарните избори спечели подкрепящата я партия ВМРО-ДПМНЕ, какво можем да очакваме в отношенията им с България?

Аз съм убеден, че това ще се случи. Разбира се, че ще спечели изборите, разбира се Гордана, поздравявам я. Срещал съм се многократно с нея, както и с другите колеги. Надявам се, че след изборите ще има възможност за рестарт на нашите взаимоотношения и искам да съм изключително положителен за европейската интеграция, за спазването на правата на всеки един, за недискриминацията. И да се установят основополагащите принципи на европейските ценности: никой не може да се страхува от това, че се чувства българин и затова да бъде изгонен от работа или да не намери работа и да няма кариерно развитие. Това е основополагащото, което трябва да бъде променено в Република Северна Македония. На въпроса ви, аз съм убеден, че ще спечели ДПМНЕ и президент ще бъде Гордана Силяновска.

А що се отнася до вписването на българите в Конституцията на Македония, като държавотворен народ. Какво ще се случи, защото проф. Силяновска е доста против, тя дори предлага нова Конституция?

Това си е тяхна работа. Вижте сега, ние имаме Конституция, която не изброява етносите, които населяват или които са граждани на Република България. Те са решили в тяхната Конституция да  изброяват. Изброяват власи, турци, албанци, македонци, египтяни и т.н. Ако те решат изведнъж всичко това да го променят и да не изброяват никой, това е вече друго нещо. Но това си е тяхна работа. Ако към този момент Конституцията им е изброяваща и съответно няма как българите, които са историческото мнозинство в географската област Македония да бъдат подминати и по този начин техните права да не бъдат зачетени. 

Въпреки че смятам, че ВМРО-ДПМНЕ и без тази тема за България ще си спечелят изборите по съвсем други теми, просто нямат достатъчно доверие в бившите титови комунисти.

Какви промени можем да очакваме в европейските институции след 9 юни?

По-трудно ще се намират мнозинства в Европейския парламент, мисля, но пък смятам, че парламентът ще се измести повече център-дясно, повече на дясно. Като казвам повече на дясно, разбирам: стриктна миграционна политика, запазване на повече или по-точно ревизия на някои много амбициозни цели по отношение на Зелената сделка и околната среда. Ще видим намаляване на влиянието на Зелени и на социалисти, което се надявам, че ще бъде факт. И ще има повече ефективна външна политика на ЕС като цяло. Ние в нашия манифест настояваме за създаването на позицията външен министър на Европейския съюз, не това странно названия “върховен представител". Искаме създаването на позиция Комисар по отбраната, отбранителен съюз, консолидиране на нашата отбранителна индустрия. Не може тя да продължава да бъде толкова егоистична и всеки да си произвежда нещичко за себе си. А в същото време цената на бройка в Европейския съюз на отбранителна техника, било то военновъздушна, военноморски или сухопътни да бъде много по-висока, в пъти по-висока, примерно от произведените в  Съединените щати. Поради простата причина, че ние имаме изключително много различни модификации. А в Съединените щати има 2-3 вида танкова, при нас има много повече, съответно цената на бройка е много по-висока. Ние се проваляме по отношение на доставките, по точно сме много бавни по отношение на доставките за Украйна и производството на артилерийски снаряди. Ние обещахме на Украйна 1 милион, но не можем да ги произведем. Целият Европейски съюз не може да произведе 1 милион артилерийски снаряда. Северна Корея не само ги произведе, но вече ги и достави. Като казвам вече, още миналата година ги  достави и сега сигурно ще достави още 1 милион на Русия. Да, може би северокорейската икономика произвежда само снаряди и нищо друго, но все пак колкото и да казваме, че то е така, ние сме мирен проект, ние не искаме война, но тези около нас имат друго мнение.

Много ви благодаря за това, че приехте да бъдете наш гост и за времето, което ни отделихте. Както и за обстойната информация, която предоставихте по важни и ключови въпроси.

Благодаря ви и аз. Желая ви всичко добро на вас и на вашите слушатели.

А на вас успех.  Гостува ни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.