Ръководството на Българския футболен съюз (БФС) официално представи книгата "Пътят на таланта“, която разкрива философията за работа в детско-юношеския футбол и развитието на младите таланти на Централата.

На презентацията в Национална футболна база "Бояна“ присъстваха техническият директор на БФС Георги Иванов, главният методист на юношеските национални отбори и автор на научния труд Лъчезар Димов, както и мениджър "Елитен футбол“ към ФИФА Калъм Ървинг, който е в България специално за събитието, както и за да проследи третото издание на Турнира на талантите, стартиращо днес в Дома на футбола.

Събитието бе уважено от десетки представители на клубове, школи и академии, както и от водещи методисти в областта на детско-юношеския футбол.

"Пътят на таланта“ разглежда философията и принципите на развитието на детско-юношеския футбол, както и методиката на тренировъчния процес, разделен по възрастови групи и обучителни етапи.

Книгата, плод на упоритата и сериозна работа на методическото звено на БФС през последните месеци, е универсален наръчник за треньори, методисти, директори, собственици на детско-юношески школи и клубове, за учители и дори за ентусиасти, които искат да развиват футбола дори на най-ниските нива.

Книгата проследява в детайли различните етапи на обучение, целите и насоките в тях. Показва ролята на футболния треньор, но и на родителите, в изграждането и развитието на футболните таланти.

"Идеята за тази книга се роди преди година и половина. Решихме да изготвим едно универсално помагало за клубове, треньори и родители. Целта е то да достигне до голям кръг от хора. Наръчникът е в синхрон с всички модерни методики и практики, а ФИФА и УЕФА ни оказаха голяма помощ за реализирането на проекта. Поставяме солидна основа за развитие и се надяваме да работим в синхрон с клубовете и школите. Много от насоките, застъпени в тази книга, вече се прилагат и в работата с националните отбори", коментира Георги Иванов.

"Поздравявам Българския футболен съюз за изработването на тази обща методика за работа с подрастващите. Ние поддържахме интензивна и плодотворна комуникация през всичките тези месеци. Разговорът винаги бе открит и честен. Преминахме и през трудни моменти, но в лицето на футболната федерация на България винаги имахме партньор, който бе готов да преодолява трудностите и да намира решенията“, заяви от своя страна Калъм Ървинг.