Не мога да приема да бъда премиер в правителство, което бие хората по улицата. Очевидно има култура в полицията, подчертавам - сред част от хората, която смята за нормално да излезеш и да биеш деца, хора, които са беззащитни - това е абсолютно неприемливо. Това заяви премиерът на брифинг в Министерския съвет, предаде репортер на "Фокус".

Той постави и ултиматум: "Ако министърът не припознае това като насилие, което заслужава сериозна санкция, включително изясняване защо това се случва периодични в полицията, как го премахваме, ще си подам оставката". Денков поиска вътрешният министър да излезе с ясна позиция по отношение на случилото се на протеста срещу БФС от миналата седмица. 

"Моето отношение към министъра ще зависи от неговото отношение към насилието. Ако излезе и каже нещата, които аз казвам, има действия и тези полицаи напуснат, аз няма да имам проблем", каза още той.

Той коментира и твърденията за вмешателство в работата на МВР от страна на Кирил Петков: "Това, което мога да кажа, че ако е имало контакти от страна на Кирил Петков, те винаги са били за това, че трябва да се свърши работата по отношение на опазването от купуването и продаването на гласове". 

Той обаче обясни, че министърът е предлагал хора, които да бъдат назначени в министерството, но за тях е имало сигнали за “проблеми", включително образува и досъдебни производства, а Петков е казвал “тези хора са неприемливи".

"Никога не е имало разговори от тип "тук трябва да е печеливша една партия или губеща друга", категоричен бе той.

Премиерът поиска Народното събрание да създаде Анкетна комисия, която да установи какво се е случило в деня на протеста, кой носи отговорност за насилието, защо има полицаи без документи за идентификация и други.