Няма как да не направи впечатление моментът, в който прокуратурата съобщава за мащабна акция, ощетила държавната хазна с милиони левове. Това е вторият работен ден, след кървавия протест срещу ръководството на БФС. Това каза в ефира на предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Петър Бозов, адвокат по наказателни дела.

Според него брифингът на прокуратурата не е случаен и цели реабилитация на МВР: "След наистина скандалните им действия по потушаването на случилото се. В тази връзка, да се запитаме, какво ни съобщава прокуратурата? Задържани лица все още няма. Доколкото разбрахме, обвинени лица все още няма, просто са извършени едни процесуално-следствени действия, които се извършват по всяко едно наказателно дело. Тоест, тук в този момент, наистина трябва да си зададем въпросът - защо сега? Говорят за разкрита престъпна схема, разкрита, разкрита - по смисъла на криминологията, разкрита е тази престъпна дейност, в която извършителите са установени в наказателното право. А извършители са установени, когато най-малкото са обвинени. Така че в този случай, може би не трябва да говорим за разкрита престъпна схема, а по-скоро регистрирана, така както е правилно криминологичен термин", обясни Бозов.

По думите му няма пробив в сигурността на страната: "По-скоро се касае за една добре обмислена и добре направена схема. Именно затова казвам, че е добре да разберем кои са тези лица, кои са организаторите, които ги извършват. Не считам, че има пробив, касае се за една обикновена и добре известна на всички в областта схема за източване на ДДС".

Адвокат Петър Бозов обърна внимание, че проблем с не отчетени обороти има в огромни мащаби, както и изобщо с данъчни, икономически престъпления, както при туристическия, така и при ресторантьорския и при всеки един друг бранш: "Моят съвет лично към държавните органи е преследването на този вид икономически престъпления да се превърне в една системна политика на действие, а не да остане инцидентен случай и удар в празното пространство, на каквото ставаме свидетели, за съжаление в последните десетилетия. Шумни акции, гръмки брифинги, а на финала оправдателни присъди и осъдителни решения срещу България в международните съдилища", каза още той.