Димитър Бербатов представи основните акценти в програмата си за развитие на българския футбол за периода 2024 – 2026 година.

Той разясни програмата си на пресконференция, на която официално обяви, че ще се кандидатира за президентския пост на БФС, на предстоящия извънреден конгрес на централата, на 15 март догодина.

"Основното в програмата ни е прозрачност, професионализъм и партньорство в управлението ни – каза Димитър Бербатов. - Ще търсим партньорство с държавата и с хората, които искат да работят за доброто на футбола ни“.

Бербатов каза, че в програмата на екипа му е заложена мандатност на президента от 4 години, като да може да има най-много три мандата.

"Ако се види, че президентът не се справя, клубовете трябва да могат да го заменят и по-рано“, посочи Бербатов.

"Важно е и отделянето на Лигата от БФС – добави той. -  Така е навсякъде по света. Не откриваме нищо ново, но съм сигурен, че в процеса на работа, ако нещата се получат, други държави ще взимат пример от нас, а не както е сега ние да гледаме тях“.

Акцент в програмата на екипа на Бербатов е и развитието на детско-юношеските школи.

"БФС трябва да се насочи към детско-юношеските школи и националния отбор – каза той. - Прехода там трябва да е плавен, а не от днес за утре. Трябва да помогнем на клубовете да вдигнат качеството на продукта“.

Бербатов посочи, че телевизионните права трябва да са за клубовете.

"Погледнете в момента каква цена се плаща за пакета, за да се гледат мачовете по телевизията и колко малка част от тези пари отиват за клубовете“, каза той.

Той посочи, че има идея да има бонус система за използване на български футболисти.

"Трябва да си създадем наш продукт, така че футболистите ни да започнат да се котират в чужбина – заяви още Бербатов. - В първенството ни трябва да играят до трима футболисти извън ЕС. С Мартин Петров и Стилиян Петров също сме били чужденци и знаем колко е трудно. Ако искаш да имаш повече чужденци, да си плащаш такса. Голямата цел е да има повече български играчи, които да са лицето на БФС“.

Бербатов призова футболните хора да седнат на една маса и да се чуят всички идеи и предложения.

"Трябва да говорим и със самите клубове – посочи той. - Повечето от регистрираните в БФС клубове са аматьорски. Тръгваме на нова обиколка из страната за да запознаем клубовете с това, което искаме да направим. Голям проблем е, че част от аматьорските клубове наистина се чувстват пренебрегнати. Бил съм и аз част от аматьорския футбол и ми е ясно за какво става дума. Искаме в Трета лига повече млади футболисти да започват в двубоите. Целта е, където може и закона го позволява, както и Устава, да засяваме български семена, които един ден да дадат плод. Важна е задачата на треньорите. Те трябва да развиват децата. Но кой обучава тези треньори и следи как работят те? Трябва да бъдат изготвени и правилници за поведението и отговорността на родителите.Това е много важно. Те трябва да покажат уважение към треньорите“

В програмата на Бербатов и екипа му е отделено специално внимание и на мини футбола.

"Той трябва да бъде част от официалния календар на БФС. Нужни са и повече турнири“, посочи Бербо.

"Истината е, че всичко опита до финансиране – обобщи той. - Бюджетът трябва да бъде оптимизиран, за да достигат повече средства до аматьорските клубове“.

Приоритет в програмата е и нов и модерен Национален стадион.

"Много е важно да имаме и Национален стадион, според изискванията на УЕФА – посочи Бербатов. - Целта ми, а и голяма мечта е, някой мач на УЕФА за Суперкупата да се проведе в България. Видяхме каква емоция имаше на новия стадион на Ботев в Пловдив . Погледнете Словакия, Унгария и Северна Македония, и стадионите там. БФС трябва да е мотора. Да движи процесите. Така всичко това ще се случи. Обиколихме държавата, видяхме състоянието на стадионите. Децата ритат на асфалт, а кравите пасат по игрищата. Болна тема е и съдийството. Трябва прозрачност“.

Бербатов за пореден път афишира и пълното си доверие към Мартин Петров и Стилиян Петров, които са част от екипа му.

"Тримата сме президенти – заяви той. - Разбирайте го както искате. Държа на приятелите си и знам, че те могат да взимат решения. Ценя тяхната лоялност. Това, което се пише в медиите са празни приказки, които целят да всеят раздор сред нас. Точно това няма как да се получи“.