Уволних заместник-министъра на МВР, обсъждаме с Габриел оставката на Калин Стоянов. Това заяви премиерът Николай Денков на извънреден брифинг в Министерския съвет след протестите от вчера и сблъсъците на демонстранти и полицаи, предаде репортер на "Фокус“.

"Уволних заместник-министъра Темелакиев, който пряко отговаря за оперативната дейност в МВР. Възлагам на главния секретар Живко Коцев за максимално бързо и обективно разследване за наблюдаваните случаи на насилие от отделни полицаи. Техните имена трябва да станат ясни и те трябва да получат най-високи дисциплинарни наказания за проявените случаи на полицейско насилие, включително и уволнение от службите на МВР“, категоричен бе той.

"Има искания за оставката на министър Калин Стоянов. Ще обсъдя този въпрос първо с вицепремиера Мария Гарбиел, която в момента е в чужбина“, каза още той.

Денков бе попитан за това къде е бил вътрешният министър вчера, а той каза, че е бил на кинопрожекция.  Премиерът отхвърли обвиненията срещу спортния министър, обяснявайки, че той няма преки отговорности по организацията на футболната среща. 

Министър-председателят обаче определи като неадекватна оценката на Калин Стоянов за обстановката. Силовият министър му е казал днес за събитията от вчера, че "Нищо особено не се е случило". 

Попитан чия номинация са Калин Стоянов и заместник-министър Темелакиев (бел. от ред. - на ГЕРБ-СДС или на ПП-ДБ), той отказа да коментира политически принадлежности. Обясни единствено, че уволненият заместник-министър е бил назначен по настояване на Калин Стоянов

Денков разкритикува ръководството на БФС както за състоянието на българския футбол, така и за организацията на вчерашния мач.

"Вместо футболен празник, вчера наблюдавахме грозни сцени на насилие. Основната причина е в дългогодишното управление на сегашното ръководство на Българския футболен съюз, което доведе до упадък българския футбол, без никакви видими перспективи за развитие. Хаотичните действия на това ръководство, около организацията на вчерашния мач, допълнително нагнетиха напрежението.

Към това трябва да прибавим и грешки около организацията от страна на ръководствата в МВР и СДВР, които събраха на едно място враждуващите агитки на футболните отбори“, заяви премиерът.

Той благодари на мирно протестиращите запалянковци и на полицаите, които са изпълнили служебните си задължения, без да прилагат насилие, през вчерашния ден.

Денков обяви, че вече е изпратил писмо до УЕФА и до Контролната етична и дисциплинарна комисия на УЕФА с искане за тяхното становище по организацията.