С Гергьовденски обичаи, курбан за здраве и народно веселие отбелязаха за седма поредна година 6 май в Девин. Празникът, който се проведе на Градския стадион в града бе открит от кмета на Община Девин, Здравко Иванов.

“Позволете ми преди всичко да Ви поздравя с Божието възкресение – Великден, което тази година посрещнахме ден преди днешният празник  – Гергьовден, на който православната църква почита великомъченик Свети Георги Победоносец. Днешният ден е един от най-хубавите  пролетни празници, който посрещаме с надежда за плодородна и добра година. 

Отбелязваме го и като Ден на храбростта и празник на Българската армия.

От все сърце искам да поздравя всички вас и да Ви пожелая здраве и берекет",  каза в част от словото си Иванов.

Той се обърна и към всички земеделски производители и скотовъдци, като им пожела природата да е благосклонна към тях, земята да е щедра и стадата им да се множат.

“Уважаеми военнослужещи, нека Свети Георги Победоносец Ви закриля и дава сили", добави градоначалникът на Девин.

Специално внимание отдели и на именниците.

“Носете с гордост и чест името на Свети Георги! Бъдете живи и здрави, силни и уверени"!

Кметът на Община Девин поздрави и всички мюсюлмани, които на  6 май  празнуват Хъдърлез.

Между официалните гости беше и председателят на Общински съвет - Девин инж. Карамфил Каров.

Последва представяне на Гергьовденски обичаи с участието на талантливите деца от ОДК "Девин". В празничната програма се включиха още Гайдарски състав при НЧ "Родопска просвета – 1923“  и  Общински детски комплекс-гр.  Девин, ДЮФТА "Родопчанка“ към Общински детски комплекс и "Девин денс клуб“ при НЧ "Родопска просвета - 1923"- гр. Девин.

Близо 800 порции курбан бяха раздадени за здраве, както на стадиона, така и при параклис "Св. Георги“, където по традиция Отец Тодор Веселинов отслужи тържествена молитва.

За доброто настроение на всички гости се погрижи оркестър "Кайнадина“.

Организатор на празника е Община Девин.