Десетки близки, приятели и любители на планината почетоха алпиниста Христо Христов на събитията днес в Смолян на екопътека "Невястата“, които бяха посветени на 20-годишнината от неговата гибел, предаде репортер на "Фокус“. Преди 20 години през май той направи безкислородно изкачване на Еверест, но на слизане той остана завинаги на покрива на света, едва на 27 години. Паметните са неговите думи: "Не е важен върхът, а пътят извървян до него". Алпинистът посмъртно беше удостоен със званието Почетен гражданин на Смолян. В града има и улица и спирка, носещи името на родопчанина, който остави ярка следа у своите съграждани.

Сутринта край екопътека "Невястата“ се събраха малки и големи, дошли да почетат Христо и да се докоснат до алпинизма, планинарството и Родопа. С голям ентусиазъм деца и възрастни се включиха в катеренето по изкуствена стена, катеренето по скални маршрути, спускането по алпийски тролей, спускането с въже от най-високата точка на скалата, както и преминаването през Виа Ферата. Събитията бяха организирани от членовете на Клуба по алпинизъм "Христо Христов“, които с усмивка и грижа посрещнаха всички желаещи да се включат в приключенията. За най-активните деца имаше и томбола с награди.

Вечерта отново бе посветена на Христо, но този път в инициативата Нощ на музеите, която се провежда за 16-ти път от Регионалния исторически музей "Стою Шишков“. Залите на културната институция се изпълниха с хора, които познаваха Христо, негови близки, приятели и родопчани, за които той е пример и вдъхновение. Пред публиката бе прожектиран филма "Талай Сагар - между светлината и сянката". Той показва историята, преживяванията, трудностите и радостта от изкачването на върха. Това се случва на 12 октомври 2003 г., когато Христо Христов и Никола Леваков покоряват връх Талай Сагар (6904 м.) в Гарвалските Хималаи, Индия по премиерен маршрут, в състава на 7-членна експедиция.

В залата присъстваше и алпиниста Никола Леваков. Той заяви, че за да събере Христо толкова много хора тук, той е дал нещо на всички присъстващи. "Радвам се, че във филма има доста кадри с Христо, които може да видите и да си припомните обаянието и личността му. Това е нещо много рядко, което се случва тук. Не съм виждал друг човек от моите познати, който може да събере такава аудитория, без да е тук“, каза още Леваков пред просълзените очи на хората в залата.

Паметната вечер за Христо продължи с разтърсващ рецитал "Бяла Пелена", с участието на актьора Борис Хаджийски и Саша Георгиева – пиано. В залата, пред десетки гости прозвучаха прочувствени и изпълнени с много смисъл, съдържание и любов стихове за родопския алпинист, написани от баща му, Ганчо Керечев.  

Събитията продължиха с откриване на изложба "Памет за Христо Христов", която включва негови скулптури, рисунки, снимки и артефакти. Директорът на музея, Валентина Василева заяви, че ще представи изложбата през словото на проф. Емил Попов – преподавател в Художествената академия, което той е произнесъл при откриването на първата изложба на Христо Христов. "Краткият му и уникален път стои пред нас, очертан в рисунки, скулптори, фотоси, филми. Не можех да си обясня откъде се бяха населили така рано в него толкова силно въздействаха и сякаш с нещо носеха в себе си това, което по-късно щеше да се случи. Тази застиналост, с такова силно внушение за неизбродима тишина и стаена мирова болка – тихо, ненатрапчиво, дълбоко изразени. Личността на Христо носи зрелостта и богатството на човек с изведен характер и талант до най-висока степен в тази ранна младост. Сякаш е бързал да чувства, да вижда да прави, на един дъх сякаш“, посочи Василева, позовавайки се на казаното от проф. Попов. Тя заяви, че ще запомни две части от словото на професора, а именно, че Христо е между две могъщи реалности – тази на изкуството и другата на непостижимата природа и Христо избра най-верните учители – могъщите планини на света, природата, нравите и ценностите на родния край. Директорът на музея припомни и факта, че Христо е занесъл пръст от Родопската шипка на Еверест. Тя отбеляза, че Христо е вдъхновяващ и чрез него се издигаме.  

На финалната част на Нощ в музея в откритото пространство между музея, галерията и библиотеката имаше и музикални посвещения с любимата музика на Христо от Jazz Quintet, с участието на Велека Цанкова (Вокал), Димитър Льолев (Саксофон), Станислав Арабаджиев (Пиано), Калина Андреева (Контрабас), Никола Горялов (Барабани).

Нощта в музея завърши с диджей парти с Руси, брейкинг скуул – денс парти с брейк и хип хоп танци, както и дръм с Никола.