Изпълнителният директор на Националната агенция по приходите Румен Спецов пристигна днес в смолянското село Славейно, за да награди най-възрастния данъкоплатец - столетника Димитър Кавгазов, предаде репортер на "Фокус“.

Столетникът от родопското село стана известен през април, след като подаде данъчна декларация пред офиса на НАП в Смолян, като в нея той декларира доходи получени от горско стопанство – включително от събиране на диворастящи билки, гъби и плодове.

Спецов дойде в село Славейно днес със заместник-изпълнителния директор на приходната агенция Евгени Нанков, Пламен Георгиев, директор на ТД на НАП-Пловдив и Таньо Караманолов – директор на ТД на НАП-Смолян. Той подари на столетника Грамота за достоен данъкоплатец – "за пример за отговорно отношение и активна гражданска позиция“ и икона на Св. Георги, след като разбрал, че е вярващ християнин. Шефът на НАП направи и личен подарък на столетника – шише ракия, тъй като знае, че бай Димитър обича да пийва по съвсем малко вечер.

Спецов заяви, че декларирането на доходите от страна на възрастния мъж е достойна постъпка и достойно поведение и такива граждани трябва да се уважават. "Те са пример за всички нас. Така че да дойда и да връча грамота и личен подарък е най-малкото, което мога да направя. Бай Митьо каза, че дисциплината е преди всичко и уважение към държавата и отговорност“, допълни Спецов.

Димитър Кавгазов, който през септември ще навърши 100 години каза, че първо данъците плаща. "Трябва да се плащат, няма начин, иначе има лихви, проблеми, трябва да се уважава държавата“, заяви бай Димитър на Спецов.

От 10-годишен той е останал кръгъл сирак и 40 години бил горски работник. През гостите той разказа, че се е занимавал с експедиране на дървен материал. Той заяви, че това което го е крепяло е работливостта, редовното хранене по малко и многото движение. "С всяка разходка добавяш два месеца живот“, отсече бай Димитър и допълни, че всяка сутрин и вечер прави разходки от по 4 км. Възрастният родопчанин пожела на Спецов да живее 100 години и добави, че макар да навършва сега един век живот още му се живее и ще живее.