Американският университет в България (АУБ) ще проведе тържествена церемония по връчване на дипломите на випуск 2024. Церемонията ще се състои от 10:30 ч. в университетския комплекс "Скаптопара“ в Благоевград. Очаква се на нея да присъединят представители на местната власт, възпитаници на висшето училище, както и родителите на абсолвентите. Нанси Шилър, президент на Фондация "Америка за България“, ще получи титлата “Доктор Хонорис Кауза" и ще бъде почетен оратор на церемонията. Като лидер на фондацията, тя е силно ангажирана с образованието и развитието на България. А през годините фондацията е инвестирала над 1 милиард долара в проекти, подкрепящи демокрацията, образованието, свободните пазари и гражданското общество в България. 

Професор Георги Фотев, бивш министър на образованието, ще получи Наградата за почетни настоятели на княгиня Мария Луиза. Той е изиграл ключова роля при основаването на университета през 1991 година. Професор Фотев е дългогодишен приятел и съмишленик на университета, като е служил в Настоятелството на АУБ общо 10 години. 

Специална награда ще бъде връчена и на Йордан Карабинов, випуск 1997, за неговата всеотдайна служба като президент на Асоциацията на възпитаниците на АУБ и член на Настоятелството от 2017 до 2024 г. Неговото лидерство е катализирало значителен напредък в ангажираността на асоциацията с възпитаниците на университета и настоящи студенти. 

Тази година АУБ ще дипломира 196 бакалаври и 23 магистри, които ще получат американска и българска диплома. Най-много студенти завършват със специалност "Бизнес администрация“, следвана от "Журналистика и масови комуникации", като 40% завършват с две специалности благодарение на уникалната за региона образователна система liberal arts.  

Церемонията по връчване на дипломите е кулминация на четири години упорит труд и отдаденост от страна на студентите. АУБ се гордее с постиженията на своите възпитаници и е уверен, че те ще окажат положително влияние върху обществото.