Планинарска среща в памет на смолянския алпинист Христо Христов ще се проведе днес на екопътека "Невястата“, предаде репортер на "Фокус“. Преди 20 години през май той направи безкислородно изкачване на Еверест, но на слизане той остана завинаги на покрива на света едва на 27 години. Паметните са неговите думи: "Не е важен върхът, а пътят извървян до него". Алпинистът посмъртно беше удостоен със званието Почетен гражданин на Смолян. В града има и улица и спирка, носещи името на родопчанина, който остави ярка следа у своите съграждани.

Откриването на планинарската среща е 10:00 часа на стената за катерене до паркинга на манастира "Св. Пантелеймон“. За всички любители на екстремното организаторите от Клуб по алпинизъм "Христо Христов“ са подготвили катерене по изкуствена стена; катерене по скални маршрути; спускане по алпийски тролей; спускане с въже от най високата точка на скалата; преминаване през Виа Ферата.

За най-активните деца ще има томбола с награди.

Вечерта отново ще е посветена на Христо, но този път в инициативата Нощ на музеите в Регионалния исторически музей "Стою Шишков“. От 18:00 часа ще бъде прожекцията на филма "Талай Сагар - между светлината и сянката". В 19:00 часа - Рецитал "Бяла Пелена", с участието на Борис Хаджийски и Саша Георгиева – Пиано. От 19:30 часа -Откриване на изложба "Памет за Христо Христов" - Скулптури, Рисунки, Снимки, Артефакти

На финалната част на Нощ в музея в откритото пространство между музея, галерията и библиотеката от 20:30 часа ще има музикални посвещения от Jazz Quintet, с участието на Велека Цанкова (Вокал), Димитър Льолев (Саксофон), Станислав Арабаджиев (Пиано), Калина Андреева (Контрабас), Никола Горялов (Барабани).

Ще има диджей парти с Руси, брейкинг скуул – денс парти с брейк и хип хоп танци, както и дръм с Никола.