Започна богатата програма за Майските празници в будното и патриотично Момчиловци, съобщиха от пресцентъра на община Смолян. Тържествено бяха отбелязани 60-годишнината на Културно-историческия музей в селото и 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневски. Програмата продължи с официалното откриване на празника на Момчиловци от кмета Сийка Суркова, който се провеждат за 33-ти път. На събитието присъстваха депутати, кметове на населени места, представители на държавни институции, общински съветници и гости.

Кметът на Смолян Николай Мелемов поздрави хората като им съобщи, че до десет дни започват ремонтните дейности по водния цикъл в селото. Подготвя се и новата сграда за Музея на илюзионното изкуство. Той пожела на хората весел празник, да пазят традициите и да ги предават на бъдещите поколения.

Програмата продължи с изпращането на абитуриентите. Бяха поздравени и 50-годишните юбиляри, които даряват кът за отдих в Спортния център на Момчиловци.

Събитията продължават до 25 май т. г.

Храмовият празник на църквата “Св. Св. Константин и Елена “ е на 21 май . След Божествената Света литургия е предвидена благословена трапеза.

На 22 май от 19 ч. Момчиловци ще бъде сцена на театър на сенките от Солун, Гърция. От 2009 година Театърът на сенките е в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Той е характерен за Гърция и Турция на Балканите, но е малко популярен у нас.

Следващият акцент в програмата е съборът край параклис “Св. Св. Константин и Елена" на 25 май с водосвет, благословена трапеза и добро настроение с обичания певец Димитър Кермедчиев и приятели.