Църквата " Св. вмчк Георги Победоносец" в Смолян чества за 166-ти път днес храмовия си празник. Архиерейска света Литургия отслужи Негово Преосвещенство епископ Висарион Смолянски, архиерейски наместник на Духовната ни околия в съслужение със свещениците Запрян Шиков и  Георги Атанасов . На Богослужението звучаха църковни песнопения, изпълнени от Църковния хор към храма с диригент презвитера Юлияна Атанасова. След като завърши св. литургия бе отслужен водосвет за здраве и благоденствие. Епископ  Висарион преподаде на всички миряни Архипастирски и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

"Събрали сме се в този благолепен храм, въздигнат в чест на свети вмчк Георги Победоносец, за да почетем Божията сила просияла в този дивен Божи угодник. Свети Георги е великомъченик, пострадал за Христа през Трети  век по време на гоненията на римския император Диолектиан. Неговият баща също е мъченик за Христовата вяра. И ето доброто дърво дава добър плод – свети Георги прославя Христовата вяра с безпримерен подвиг и самоотречение. Млад и богат, удостоен с военен чин, Георги не се вълнува от насладите на този свят. Още когато излиза императорския указ за преследване на християните, той раздава имот и парични средства, освобождава робите и се подготвя да наследи нетленния венец. Без да крие, Георги изповядва пред всички, че е християнин и след невероятни многодневни мъчения, сред които стават явни чудеса за Божия прослава, сторени по молитвите на Георги, прославеният великомъченик е обезглавен“, каза в словото си епископ Висарион, припомняйки житието на светеца.

По целия християнски свят св. Георги е  почитан като предан на Христа угодник, като страдалец, увенчан  с блестящия венец на неувяхващата слава. Той е пример за християните от всички времена, защото онова, което е невъзможно за човеците е възможно за Бога. Ние сме слаби, непосилно е да изтърпим такива страшни мъчения, но Божията благодат, стига да я потърсим, ще изпълни недостигащото, посочи още в словото си Владиката Висарион. Той пожела на всички по молитвите на св. вмчк Георги, Бог да  ни дари със здраве, мир, любов и благоденствие. Да даде Господ да имаме поне частица от вярата на прославения великомъченик, бил в земното войнство и причислен към небесното войнство, да имаме поне частица от неговата мъдрост, предпочела вечния живот в Христа.

След края на службата за миряните беше раздадена благословена трапеза.