Председателят на "Обнови Европа" (Renew Europe), Валери Хайер, се обърна към председателя на Европейския парламент с искане за спешно разследване на съобщенията, че руска мрежа за влияние е платила на настоящи или бивши членове на Европейския парламент, предава The Guardian.

"Пиша, за да изразя сериозната загриженост на групата "Обнови Европа" във връзка с потвърдените от полските, чешките и белгийските служби за сигурност и от министър-председателите на Белгия и Чешката република съобщения, че членове на този парламент и кандидати на предстоящите европейски избори са получавали пари от правителството на Русия или нейни пълномощници за разпространение на пропаганда в Европейския парламент и извън него", пише Хайер в писмото с дата 29 март.

"Това е явна атака срещу нашия европейски начин на живот, нашия парламент и неговия демократичен мандат от страна на чужда сила", подчертава тя.

Хайер добавя:

"Призоваваме Ви да започнете незабавно и прозрачно разследване в сътрудничество с националните органи, за да разкриете мащаба на операцията за оказване на влияние в този парламент и твърденията за потенциална корупция.

Ако действащи членове на ЕП или кандидати в предстоящите европейски избори са взели пари от или са били корумпирани от правителството на Русия или техни пълномощници, те трябва да бъдат разкрити".

Лидерът на "Обнови Европа" също така заявява, че групата е отправила искане за спешен дебат по темата.

Тя призова за действия по отношение на сайта Voice of Europe - структурата, която беше санкционирана от Чешката република.

"Призоваваме Ви да предприемете необходимите стъпки, за да премахнете всякакъв достъп на Voice of Europe до помещенията на Европейския парламент и да защитите демократичния интегритет на Парламента. Европейските санкции следва да съпътстват санкциите, приети от чешкото правителство", пише още тя.

Има подозрения, че Voice of Europe е плащал на политици от най-малко шест държави членки (Нидерландия, Белгия, Германия, Франция, Унгария и Полша), за да влияят на политическия дебат и общественото мнение. Имената на политиците засега не са известни, допълват Eunews.