"Трябва да се мотивират младите хора да гласуват на предстоящите избори, необходим е разговор с тях и ясни послания, за да разберат защо е важно да гласуват. Изискват се усилия за връщането на доверието в изборния процес, защото то е разрушено по отношение на институциите.“ Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Цветелина Пенкова в предаването "Неделя 150“ на БНР. Тя изтъкна като проблем, че два начина на гласуване на едно място не съществува никъде, а машинният вот не е практика в рамките на ЕС.

"Редно е да се изправим пред българските граждани и хората, които са ни изпратили в европарламента, и да кажем какво сме свършили. Изключително важно е да се направи отчет за работата на всеки. Прозрачността е много важна, затова и предоставих отчет за петгодишната си работа пред всички структури на БСП в страна и пред Националния съвет на БСП. Отчетът ми е публичен и гражданите могат да се запознаят с упехите и решенията, които постигнах за България в Европейския парламент“, изтъкна Пенкова. Тя отбеляза, че на вчерашното заседание Националният съвет на БСП е приел платформа за европейските избори с десет национални приоритета, които трябва да защитават бъдещите евродепутати.

"Участвах активно в процеса по признаването на ядрената енергетика за зелена, инициирах първото европейско законодателство за старт-ъпи и реиндустриализацията на Европа. Всичко това има пряко влияние върху живота в България и е възможност за повишаване на доходите, за нови работни места и връщане на младите хора в страната“, обясни евродепутатът.

Цветелина Пенкова намира за абсурдно политическият диалог в България да затъва в скандали и обвинения, а политиците да не се концентрират върху търсене на решения на проблемите: "Непочтено е да се използват страховете на хората за политически цели. Популизмът е проблем не само за България, но и за Европа - това ще е основната битка на евр news pic 2
©
опейските избори. Необходимо е да се обясни на гражданите и да стане ясно, че популизмът не носи решения.“

"Призовавам българските граждани да гласуват активно на предстоящите избори. Но нека техният избор е мотивиран и информиран. Новите политически проекти с кухи обещания се доказаха като неработещи. Горда съм, че моята партия- БСП остава единствената с достойно и последователно поведение. Ние не влязохме в сглобки и корупционни схеми“, отбеляза Пенкова.

Евродепутатът обясни, че няма безгрешна държава членка. "Корупционни скандали има навсякъде. Проблемът е, че у нас не се стига до съдебни решения и мерки. Притеснително е, че липсват решения по отношение а корупцията и неработещата съдебна система“, коментира Цветелина Пенкова.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/