Тома Белев, съпредседател на "Зелено движение" и Борислав Сандов, един от учредителите на “Зелено движение" и бивш министър на околната среда и водите в интервю за предаването "България, Европа и свтът на фокус" на Радио "Фокус"

Поканих ви, защото обявихте, че решавате да се явявате самостоятелно на изборите. "Зелено движение" ще се яви самостоятелно, а не заедно с "Продължаваме промяната“-"Демократична България“. Защо взехте това решение, г-н Белев, първо към вас.

Тома Белев: Решението е, че ще се явим самостоятелно или в коалиция, но коалицията, в която ще участваме, ние трябва да сме равнопоставени. Тъй че това е една от причините, за които е взето решението. Втората причина е, че през последната година са забавиха изключително много реформите в много сектори. Разликата между Кабинета "Петков“ и Кабинета "Денков“ е голяма. Тогава имаше някаква воля за реформи, нещо се случваше, сега това просто не се вижда. Бяха приети някои решения, които ние като член на Европейската зелена партия не можем да подкрепим.

Кои, посочете примери?

Тома Белев: Давам пример със 7-и и 8-и блок за АЕЦ "Козлодуй“. Не можеш да взимаш решения за 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй“ как ще го финансираш, кой ще го изпълнява, който даже не е внесена процедура по оценка за въздействие върху околната среда, нали, как точно се приемат някакви ангажименти. Друг подобен случай беше ситуацията с инициирането на възстановяването на един много стар проект от Априлския пленум 1953 година за хидроенергиен комплекс, т.е. един язовир на Дунава при Никопол, чиято нула ще бъде при река Тимок. Нали, това е нещо абсолютно безумно, доказано още по времето в социализма, че ще залее над 40 населени места и че няма как да съществува, нито ще е икономически ефективно. Ще залее хиляди, десетки хиляди хектари българска земя. Подобни проекти според мене са изхвърляне и непознаване на политиката и на практиката. Имаме неуспешни промени в доста закони. Тъй че считам, че реформите се забавиха, а това не е полезно за България.

Г-н Сандов, няма ли да е по-трудно на "Зелено движение" след това решение да продължи своя път и да отстоява позициите си?

Борислав Сандов: Със сигурност ще е по-трудно, но не това е важното. Ние не се плашим и никога не сме се плашили от трудните моменти. За нас като хора е ясно, че ние в най-трудните времена сме готови първи да излезем срещу неправдата била то под формата на протест, било то под формата на конкретни действия и така послания, които отправяме в обществото. За съжаление много от нас, всъщност нас, но и много от хората, които се довериха на нас на последните избори, останахме разочаровани, защото на практика компромисите, които се направиха, не бяха предварително ясни, имаше един своеобразен трик – трик, заради който преди 10 години пак ни беше много трудно, пак ние бяхме в неизгодната ситуация, но във времето се доказва, че това е било правилното решение – тогава напуснахме Реформаторския блок. Аз правя тази аналогия, защото тогава ни задаваха същите въпроси, но мисля че това е правилното решение. Мисля, че демократичната общност има необходимостта, има смисъла да бъде представлявана от хора с принципи, които не биха ги нарушили заради една или друга конкретна ситуация. Ние през всичките тези години не сме ги нарушавали, но за съжаление през последната една година се видя, че ние нямаме възможността да влияем. Ето, решението за 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй“, това не е написано в програмата, не е обсъдено с нас и като цяло въобще ние бяхме в голяма степен изолирали в тази коалиция, може би заради това, че казваме нещата пряко и не сме склонни на тайни договорености.

През изминалото време вие усилено сте работили за модернизацията и евроинтеграцията на България. По-трудно ли е сега това да се случва, г-н Сандов? Повече ли са предизвикателствата днес?

Борислав Сандов: Не бих казал, не би казал. Ако се върнем годините назад, ще видим, че е било много по-трудно, защото обществото не беше толкова узряло, но за щастие ние сме част от Европейския съюз и за щастие Европейският съюз има нова политика, която казва: "Получавате пари, ако прилагате правилата“. И това е много силен елемент, защото ние помним как на България са спирани еврофондове, това също грози страната ни, ако ние тръгнем в посока, която е в нарушение на европейските правила – нещо, което си позволяват други държави, които търпят огромни щети. Говоря например за Унгария, едно време за Полша. Но там демокрацията успява да надделее. Вярвам скоро това ще се случи в Унгария и на национално ниво, не само на ниво столица и на ниво отделни места в страната, на национално ниво. България не бива да попада в тази спирала. България можем много повече и смятам, че след тези избори с повече и по-голямо, по-широко представителство на българските граждани, които искат да се модернизират страната, искат тя да е в своите демократични устои, справедливостта да възтържествува и да вървим към едно устойчиво развитие, вярвам, че те ще получат по-широко представителство, след като вече ще имат и по-голям избор.

Г-н Белев, има ли нещо да добавите? Може ли в България наистина много повече от това, което прави?

Тома Белев: Естествено, че може. Съмнявам се, че има хора, които не могат да си представят България, която да не се управлява от, т.е. да се управлява от Борисов и от Пеевски. България може спокойно и без ГЕРБ, и без ДПС, убеден съм, се че може без Зелено движение, но въпросът е, че трябва да се развива България, трябва да имаме посока ясна, европейска посока – казвам го, защото в момента в обществото се чуват антиевропейски тези, трябва да имаме посока, която да ни позволи да се впишем във всички структури на Европейския съюз. Давам един пример: Европейската зелена партия е една от партиите, които работят за силна интеграция на европейско ниво, включително ниво "Сигурност“. В момента в световен мащаб и на европейско ниво имаме три основни кризи: основната криза със сигурността – войната в Украйна, войната в Израел, ивицата Газа, на второ ниво – промените в климата.

За това са нужни общи усилия. Затова Европейската зелена партия казва: ние трябва да работим на европейско ниво за европейска система за сигурност. Да, на НАТО, трябва да си имаме своя система, която да ни гарантира, че даже и някой от партньорите ни, който не е член на Европейския съюз, не желае да участва, ние ще може да се защитим. Ще можем да се защитим от външните кризи, ще можем да се защитим от вътрешни кризи. Примерно големите пожари, които в момента бушуват и в Гърция, и в Испания, нали, това изисква обединение, и колкото сме по-интегрирани по-обединени и си разпределяме отговорностите на европейското ниво,  толкова по-добре за всяка една страна членка.

Основната тема на нашия разговор е, че "Зелено движение" взе решение да се яви самостоятелно на изборите за Европейски парламент или както г-н Белев отбеляза или в коалиция. С кого, г-н Белев, преди да продължим, в коалиция с кого?

Тома Белев: С всеки, който може да е честен към избирателите си и да ни приеме като равноправни партньори.

Коментирахме новата реалност, с която се сблъсква целия Европейски съюз. Отбелязахте и вие: Войните в Украйна и тази в Близкия изток. Имаше предложение да има комисар по отбраната. Г-н Сандов, където е мястото на "Зелено движение" според вас в един бъдещ Европейски парламент?

Борислав Сандов: Ние се борим за това България да бъде вече представена и в Групата на зелените, а Групата на зелените представлява една от големите групи в Европейския парламент и най-вероятно ще бъде част от мнозинството в следващия Парламент, освен ако Европейската народна партия не реши да прави коалиция с популисти и крайнодесни – нещо, което силно се надявам да не се случи и ще зависи от гласоподавателите дали гласуват за кандидатите на Европейския народна партия. Но Групата на зелените има всеобхватни политики, тя не е нишова партия. Тя участва в 7 правителства в държавите от Европейския съюз и бих казал, че включително когато ние участвахме в правителствата в България, показахме, че всъщност сме на равна нога с всички останали, като даже и отвъд това, защото когато говорим за модернизация, за нови идеи, за нови реалности, ние най-адекватно отговаряме на тези въпроси. И точно преди да приключим предишната тема и да излезем в музикалната пауза за модернизацията на страната.

Знаете ли, България е пред огромен шанс, защото има десетки милиарди, които чакат да бъдат оползотворени в тази посока – за модернизиране на българската икономика, за модернизиране на българско селско стопанство, почти всички сектори. Но въпросът е дали има политическа воля и дали има нормален ред как гражданите и бизнесът да стигат до тези средства и да ги насочват в тази посока, дали най-накрая ние ще се изровим главата от въглищата, за да можем да видим, че там бъдещето приключва и всъщност се откриват нови възможности, дали ще позволим на гражданите да бъде част от този процес на енергиен преход, на модернизация. А колкото до новите реалност в Европа заради войната в Украйна и войната в Близкия изток, която се надявам, че няма да ескалира след последните действия, които се случиха, то Европа със сигурност гледа повече и на своята сигурност, като ние като концепция, макар че ние винаги сме били затова да се търси мира и да се търси диалога за постигане на мир, не можем да бъдем обаче и със затворени очи и да виждаме тези затруднения.

За това ние подкрепяме идеята за общи отбранителни сили на Европейския съюз, които да включват основно техника, координация, която да бъде полезна не само във военно време, което надяваме се, че няма да се случи, защото да, върна се войната в Европа за голямо съжаление, но аз вярвам че Европейският съюз ще остане извън нея и по-скоро ще подкрепя онези, които биват нападани. Но тази техника и тази координация между държавите членки може да бъде много полезна при адаптацията на климатичните промени, всички наводнения, всички пожари, тогава, когато има необходимост да се действа бързо, дори включително по някоя инфраструктурни проекти, защото тази техника и координация може да бъде много от полза. И мисля че Европа има силите за това. Много често се говори как тя се била отклонила от пътя – не е вярно. Демокрацията не може да пречи на тези процеси. Това, че Европейският съюз се фокусира върху демократичните си устои, върху принципите за водене на диалог и взимане на решение с плурализъм и с чуване на всички страни, не ни забавя в този процес, напротив, прави ни по-силни и по-сигурни във вземането на следващи стъпки. Но тук вече е ролята и на гражданите на среща европейски избори как те ще отидат. Надявам се, че няма да бъдат подведени от онези, които дават бързи решения, лесни решения на фона на популизма, дезинформацията и просто страха на хората от това, което е около нас.

Г-н Белев, като каза г-н Сандов "гражданите“ – узряло ли е българското общество или политиците за зелените политики и за зелените идеите?

Тома Белев: Гражданите и икономика, бизнесът са узрели, политиците не са. Политиците в по-голямата си степен се водят от дезинформацията, които определени бизнеси слагат. Ще дам един пример: в 400 000 домакинства в Германия в момента има балконски соларни панели. И това трябва да се удвои, това е решение от вчера на Тройната коалиция в Германия, и да се гарантира, че половината от следващите шест години инсталирани мощности, те ще бъдат инсталирани върху сгради. Ще се премахнат всички пречки за кооперацията, т.е. за енергийните кооперативи, т.е. да може да си купите от съседа тока, а не да преминавате през не знам си какви фирми. Да, това удря част от тези фирми, които са собственици на електроразпределителни предприятия, големи производители, но това облекчава потребителя, облекчава сметките на всеки, който би участвал. Тъй че гражданите са готови, политиците в голямата си степен – не.