Белгийската прокуратура разследва предполагаемата намеса на Русия в предстоящите избори за Европейски парламент въз основа на данни от разузнавателни служби. Това обяви министър-председателят на страната Александер Де Кроо, предава Reuters.

По думите му следователите са установили, че руски групи се опитват да се намесят в европейските избори, за да рекламират промосковски кандидати и по този начин да отслабят европейската подкрепа за Украйна.

"Целта е да помогнат за избирането на повече проруски кандидати в Европейския парламент и да засилят определен проруски наратив в тази институция“, обясни де Кроо, добавяйки, че отслабването на европейската подкрепа за Украйна играе в полза на Русия на бойното поле.

Де Кроо поиска спешна среща на Евроюст, за да обсъди въпроса, и предложи службата за борба с измамите на ЕС да се заеме с разследването на случая.

"Ние носим отговорност и наше задължение е да защитим правото на всеки гражданин да гласува свободно и безопасно“, подчерта той.

Разследването започна, след като чешките власти откриха проруски агенти в Брюксел, които се опитаха да повлияят и да платят на европейски депутати, за да "прокарват проруски дневен ред“.

Западните държави многократно са обвинявали агенти на Кремъл, че използват социалните медии и интернет, за да разпространяват невярна или подвеждаща информация, да популяризират руския наратив или да се опитват да повлияят на общественото мнение по време на предизборни кампании.