Властите в Брюксел плащат заплати на персонал на Европейската мисия за гранична помощ в Рафа от 2005 година, въпреки че там няма служители от 2007 година, съобщава германският вестник BILD.

През последните десет години Общността е похарчила над 20 милиона евро за мисията, създадена през 2005 година, за да демонстрира присъствието на ЕС на границата между Египет и Ивицата Газа и да подкрепи де факто граничните служители като "трета страна“.

Тогава терористичната организация ХАМАС идва на власт в Ивицата Газа. Граничните служители на ЕС от Газа са били набързо изгонени и офисите им бяха претърсени. Въпреки това служителите на мисията получават заплати от 17 години.

18-те служители, включително осем местни жители, са "в щаба на мисията в Тел Авив […] в готовност за следващото разполагане на граничния пункт Рафа“, уточни Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел. Когато ХАМАС атакува с ракети Тел Авив, някои служители са били прехвърлени в Брюксел, където да "работят дистанционно“. Това става ясно от поверителен доклад, достъп до който има BILD.

В отговор на писмо до германския евродепутат Мориц Кьорнер Борел казва: "Мисията […] запазва способността си да се преразпредели на контролно-пропускателния пункт Рафа, ако политическата ситуация и ситуацията със сигурността позволяват това и в зависимост от решението на държавите-членки и страните по споразумението“.

Кьорнер смята Борел лично за отговорен за провала на стратегията на ЕС в Близкия Изток. Депутатът коментира пред BILD: "ЕС се проваля като посредник в мирния процес от много години и безсрамно пилее парите на данъкоплатците. Главният отговарящ за външната политика на ЕС Жозеп Борел е отговорен за продължаването на това безсмислено пилеене на пари и трябва да спре незабавно“.

Европейската асоциация на данъкоплатците също е възмутена от прахосването на пари. Неговият президент Михаел Йегер заяви пред BILD: "Как можете да плащате на служители, които не са направили нищо в продължение на 17 години?“