Лидерите на ЕС решиха в сряда да създадат временна работна група за кризисни ситуации, за да централизират наблюдението и споделянето на информация относно опитите на Русия да се намеси в европейските избори през юни, като след това обмислят постоянна система, пише Euractiv.

Миналия месец чешките и полските власти разкриха това, което според тях е проруска операция за влияние в Европа, за която се твърди, че включва членове на Европейския парламент и кандидати за изборите за ЕС през юни.

В отговор лидерите на ЕС се съгласиха да създадат временна работна група при кризи в рамките на споразумението за интегриран отговор на политически кризи (IPCR), след което ще бъдат разгледани постоянни системи, обяви белгийският премиер Александър Де Кроо в сряда вечерта по време на среща на лидерите на ЕС.

Договореностите IPCR позволяват на страната, която поема ротационното председателство на Съвета на ЕС, понастоящем Белгия, да създаде работна група за подпомагане на бързата координация и вземане на решения при кризи и преди това такива бяха създадени по време на пандемията от COVID-19 и войната в Украйна.

Де Кроо увери, че Комисията, Европейската служба за външна дейност, Парламентът и Съветът на ЕС ще "следят много внимателно какво се случва, за да координират информацията и да я предадат на националните органи и институции, така че те да могат да се намесят, ако е необходимо“.

Преди срещата на върха белгийският премиер Александър Де Кроо и чешкият министър-председател Петр Фиала изпратиха писмо на 16 април, призовавайки лидерите на ЕС за бързи действия.

В ново разкритие след избухването на скандала в писмото се добавя, че разкритата пропагандна мрежа е имала за цел и "назначаване на хора, активни в тази мрежа, като служители на (новоизбрани) евродепутати“, цитирайки белгийските разузнавателни служби.

Де Кроо по-рано заяви, че Москва е платила на някои евродепутати.

Писмото също така настоява за преоценка на мандата на Европейската служба за борба с измамите (OLAF) и Европейската прокуратура (EPPO), за да им позволи да разследват трансгранична чуждестранна намеса.

"Първият анализ ни казва, че промяната на този мандат е нещо, което отнема време, за да се направи правилно (...). Това е нещо, което трябва да направим, но ще отнеме повече време“, отбеляза Де Кроо, оставяйки тази реформа за след изборите за Европейски парламент.

След разследванията на чешките разузнавателни служби, Чешката република санкционира медията "Гласът на Европа“ и двама замесени лица и призова ЕС да ги добави в своя списък за блокиране.

Въпреки че все още няма споразумение, чехите настояват това да се случи преди изборите за ЕС.