Популяризирането на темата за "българите в Конституцията" точно в този момент и по този начин, всъщност не цели да инициира промяна на Основния закон на Северна Македония, а да разфокусира обществеността, да парира позицията на президента Стево Пендаровски, и да се разиграе картата с "националистическата" ВМРО-ДПМНЕ с цел партията да бъде изолирана. Това пише анализаторът и член на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ Сашо Клековски в авторска статия за електронното издание на скопския вестник "Нова Македония“.

Агенция "Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Правителството в лицето на вицепремиера Артан Груби и самия министър-председател Димитър Ковачевски от няколко дни координирано популяризират темата за българите в Конституцията.

Първият, Артан Груби, заяви в телевизионно интервю, че правителството разполага с необходимото мнозинство от две трети от 80 общо депутати, за да промени Основния закон и да включи българите в преамбюла. Той се позовава на информация от чужд източник, съгласно която Европейската народна партия (ЕНП) е оказвала сериозен натиск върху ВМРО-ДПМНЕ и че със сигурност против предложението остава само партията "Левица“. Той изрази увереност, че коалиционните партньори са проевропейски ориентирани.  

Стефан Андоновски, секретар по международните отношения на ВМРО-ДПМНЕ, веднага отрече твърденията за сериозен натиск от страна на ЕНП. Люпчо Димовски от Социалистическата партия на Македония на свой ред отрече за коалиционните партньори, а най-доброто потвърждение за това отричане е, че самият Димовски не се поддаде на натиск и не гласува за Преспанското споразумение. Между другото, има четирима депутати от коалиционните партньори, двама от СПМ и по един от Демократическата партия на сърбите и ГРОМ.

Вторият е  Димитър Ковачевски, който направи медийното съобщение, че ще свика лидерска среща в парламента на тема "Евроинтеграция", разбирайте "Българите в конституцията". И това е най-фрапиращото опровержение на Артан Груби. Ако има необходимото мнозинство от 2/3 от 80 депутати за промяна на Конституцията, защо няма инициатива за промяна на Конституцията, защо лидерска среща? При това с всички политически партии, а не с ВМРО-ДПМНЕ - партията, от която зависи необходимото мнозинство.

Популяризирането на темата "Българите в Конституцията", точно в този момент и по този начин, всъщност не цели да инициира промяна на Основния закон, а да разфокусира обществеността, да дискредитира позицията на президента на републиката Стево Пендаровски, и да разиграе картата на "националистическата" ВМРО-ДПМНЕ, като по този начин я изолира. Промяната на Конституцията, представена като "евроинтеграция", е добър начин да се разфокусира обществото от неспособността на правителството да се справи с енергийната и икономическа криза. Но в същото време се сблъсква с възгледите на Стево Пендаровски. Припомняме, че в интервю от миналата седмица за телевизия "Сител“ Пендаровски подчерта, че няма нужда да се бърза с промените в Конституцията, но този въпрос трябва да се отвори след края на евроскрининга, който ще продължи 14 месеца до началото на 2024 г., а сега правителството трябва да се съсредоточи върху кризата. Въпреки че не съм съгласен с президента по много въпроси, тази позиция е рационална и логична.

Сега имаме нужда от фокус върху кризата, а до 2024 г. ще има достатъчно време, за да видим как ще се развият нещата и с ЕС, и с България. Защо правителството иска да отвори политически въпрос, който да ни раздели във време на най-голяма криза? Освен разфокусирането на обществеността, възможен отговор е да се разиграе "националистическата“ карта с ВМРО-ДПМНЕ и да се изолира партията. Откривайки сега дебат на тема "Българите в Конституцията“, където ВМРО-ДПМНЕ ще бъде против, СДСМ ще представи ВМРО-ДПМНЕ като "националисти“ пред Запада, в отчаян опит да остане на власт със западна подкрепа, защото е напълно делегитимиран у дома. В същото време отварянето на Конституцията е изкушение за БЕСА и "Алианс на албанците“ да играят роля в обуславянето на процеса, което ще бъде ново предизвикателство и нова възможност за разногласия в опозиционния лагер, както и прелюдия към влизането на депутати от албанските опозиционни партии във властта.  Твърдението, че само "Левица“ е против (Артан Груби), а ВМРО-ДПМНЕ ще отстъпи, трябва да предизвика отлив на гласове от ВМРО-ДПМНЕ към "Левица“. Всичко това, за да постави ВМРО-ДПМНЕ в най-трудната ситуация да състави правителство след изборите. Със сигурност всичко това не е с цел придвижване на дневния ред на ЕС.

СДСМ не се интересува нито от ЕС, нито от добросъседство с България. Последният пример за неискреността на СДСМ към добросъседството е от тези дни. Правителствена комисия, която няма правно основание, забрани учредяването на Българско дружество "Фердинанд I“, като популистка акция за успокояване на родната общественост. Защо? Фердинанд I е цар на България до 1918 г., така че не може да бъде включен в групата на фашистите/нацистите, за разлика от сина му Борис III. Включването на нови категории забранени герои, извън фашизма/нацизма, ще ни доведе до много произволни решения. Ако Фердинанд I бъде забранен, защото е воювал в Македония и е участвал в подялбата й, списъкът със забранените персонажи ще бъде много, много дълъг. Разбира се, по-добре е тези сдружения да избират за имена тези на поети и художници, или да си остават само български културен център като този в Скопие.

И накрая, нека отново да кажа защо съм против промяната на Конституцията сега. Наясно съм, че на ирационално ниво на повечето македонци им е писнало от всякакви условия и изнудвания, които нямат нищо общо с ЕС и принципите и са против "българите в Конституцията". На рационално ниво не съм против вписването на българите в Конституцията, но това трябва да стане, когато станем членове на ЕС, когато и да е това. Преди същинското членство ще трябва да направим промени в Конституцията за нуждите на членството и тогава може да се вкарат и българите, и хърватите, и други общности. Въпреки че хърватите го заслужават поради реципрочност, а българите не. Така ще сме сигурни, че няма да има нови изнудвания от България, не само от историческата комисия, но и заради "правата на българите“. Сега не сме, а българските политици вече плашат с ново вето. Сменихме си името и не влязохме в ЕС, ако впишем "българи в Конституцията" и пак получим вето, ще трябва да се откажем. Следователно трябва да се промени рамката за присъединяване или ЕС да премахне консенсуса, който би неутрализирал българското вето. Или са необходими писмени гаранции от ЕС.