Вчера следобед, петък, 26 април 2024 г., в Агиос Пантелеймонас, гръцки полицаи от поддирекцията "Патрули" на Атинската полицейска дирекция в сътрудничество със служители на отдела за управление на имиграцията към Дирекцията за чужденците в Атика е арестувала двама чужденци на възраст 28 и 46 години за фалшифициране в заговор и нарушаване на Кодекса за имиграцията, пише ERT News.

"След използване на информация за дейността на верига за нелегален трафик на мигранти по въздушен път от и към Гърция, чиито членове са действали в центъра на Атина, обвиняемите са установени и престъпната им дейност е удостоверена", се посочва в съобщение на гръцката полиция.

Както е станало ясно от разследването, обвиняемите са използвали като "прикритие" магазин в Агиос Пантелеймон, където са организирали незаконно транспортиране на мигранти от Гърция до други европейски държави.

За тази цел те предоставяли на мигрантите фалшиви документи за пътуване или документи на трети лица, които са приличали на тях (метод на двойника).

Документите се използвали за издаване на самолетни билети, а съответните лица плащали такси в размер от 600 (1 184 лева) до 1200 евро (2 370 лева) в зависимост от вида и news pic 2
©
страната на произход.

След претърсване на магазина и дома им са намерени и иззети общо парични средства и документи:

116 Карти за самоличност (Гърция, Румъния, България, Белгия, Чешката република, Германия, Унгария, Испания, Естония, Германия и Испания)

53 разрешения за пребиваване (Гърция, Белгия и Швейцария)

33 паспорта (Гърция, Испания, Франция, Франция, Ирландия, Турция, Мароко, Египет, Сирия, Палестина и Индия)

6 гръцки разрешителни за предоставяне на убежище,

3 шофьорски книжки (Чешка република, Дания и България) и

3 мобилни телефона.