На далечна планета са наблюдавани признаци на извънземен живот. Според астрономите те са открили химическо съединение, "произвеждано само от живота", на планета K2-18b в съзвездието Лъв, съобщава Science Times.

Откритието, направено преди една година, е изследвано с помощта на телескопа James Webb, а резултатите ще бъдат известни след няколко месеца. Планетата K2-18b, първоначално открита от космическата обсерватория "Кеплер", се намира в "обитаемата" зона на съзвездието Лъв, повече от два пъти по-голяма от Земята и на разстояние 120 светлинни години. Изследователите смятат, че миналата година са открили в атмосферата на тази планета диметилсулфид - вещество, "произвеждано само от живот". Първоначалните наблюдения от телескопа Webb предполагат наличието на диметилсулфид (DMS).

По-голямата част от DMS в земната атмосфера се отделя от морския фитопланктон, което показва, че биологията на планетата може да е подобна на нашата. В действителност учените не са в състояние да си представят естествен геологичен или химичен процес, който би могъл да произведе DMS в отсъствието на живи организми.

Според д-р Нику Мадхусудхан, астроном от Университета в Кеймбридж, откритието е било неочаквано. Тъй като обаче става дума за предварителни наблюдения, той може да твърди само с 50 % сигурност, че DMS е открит на К2-18b.

Мадхусудан отговаря за разследването на К2-18б. Той я определя като "хицеанов" свят - име, което наскоро е измислил, за да опише скалиста планета с вода и океани и богата на водород атмосфера. Той описва откритието като "много дълбок момент", тъй като то дава вяра на идеята, че океанската вода надделява над богатата на водород атмосфера.

"Ако открием DMS [на K2-18b], това по същество я поставя на първо място по потенциални признаци на обитаемост", заявява Мадхусудхан. Космическият телескоп James Webb наблюдава планетата в продължение на часове в петък (26 април), за да потвърди откритието.

Ентусиастите на извънземния живот и космоса обаче трябва да изчакат няколко месеца, за да бъдат проверени и публикувани данните. Миналата година астрономите откриха нова екзопланета, която показва признаци на живот.

Планетата е с размерите на Земята и се намира на 31 светлинни години от нас. Но ограниченията на сегашните технологии пречат на търсенето на екзопланети или извънслънчеви планети - тези извън нашата Слънчева система. Въпреки че разполагаме с невероятна технология, настоящите ни методи за търсене на екзопланети са много по-ефективни при намирането на големи светове, отколкото на малки. За да се определи съществуването на екзопланета, технологията разчита на косвени признаци, като например въздействието на планетата върху нейната родна звезда.

Методът на радиалната скорост измерва незначителни промени в дължината на вълната на светлината, тъй като гравитационното привличане на екзопланетата леко измества звездата. За разлика от него транзитният метод открива изключително слаби, редовни намаления на звездната светлина, когато екзопланетата обикаля между нас и своята звезда.

Първата стъпка при определянето на това дали една планета е обитаема е къде се намира тя в така наречената обитаема зона. Този тип информация за близката звезда червено джудже Wolf 1069, чиято маса е 1,36 пъти по-голяма от тази на Земята, е открита от група германски астрономи, ръководена от Диана Косаковски от Института по астрономия "Макс Планк" (MPIA).

Косаковски разказва, че след като са анализирали данните за Wolf 1069, са установили, че сигналът е с ниска амплитуда. Той изминава една пета от разстоянието между Земята и Слънцето при едно обикаляне около звездата на всеки 15,6 дни. Радиацията, получавана от Wolf 1069b, е около 65% от тази, получавана от Земята, въпреки че тя е 15 пъти по-близо до звездата си, отколкото Земята до Слънцето.