Инженерите на НАСА са получили сигнал от междузвездната космическа сонда "Вояджър 1", след като месеци не са били в състояние да комуникират с устройството, добре дошъл сигнал за астрономите, които се опитват да отстранят дългогодишен комуникационен проблем, съобщава CNN.

Изстрелян през 1977 г., "Вояджър-1" и неговият близнак "Вояджър-2" пътуват през Вселената в напълно непознати региони на междузвездното пространство, отвъд далечните краища на Слънчевата система.

Въпреки че"Вояджър-1" продължава да предава постоянен радиосигнал към екипа на Земята, сигналът с използваеми данни е спрял от ноември, което показва възможен проблем с бордовите компютри на сондата. Новият сигнал, получен наскоро от устройството, предполага, че екипът на НАСА може да напредва в опитите си да разбере пред какво се изправя "Вояджър-1". Сондата е най-отдалеченият обект, създаден от човека и се намира на около 24 милиарда километра от Земята.

Другата сонда на НАСА - "Вояджър-2", измина около 20,3 милиарда километра. И двете сонди са в междузвездното пространство и са единствените устройства, създадени от човека, които са излезли отвъд хелиосферата, пространството, доминирано от магнитното поле на Слънцето. Първоначално предназначени да издържат само пет години в Космоса, сондите "Вояджър" са най-дълголетните подобни устройства в човешката история. По време на своята работа двете сонди предоставиха съществена информация за слънчевата система извън първоначалните си цели. Сондите са прелетели покрай Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун и са снимали планетите преди десетилетия.

Екипът на НАСА зад "Вояджър" за пръв път забеляза комуникационни проблеми на 14 ноември 2023 г., когато модулът за телеметрична модулация на системата изпрати повтарящ се кодов модел. Полетната система на сондата събира информация от своите научни инструменти и я изпраща обратно заедно с данни за физическото състояние и оперативната способност на сондата. Контролният екип получава тези данни в двоичен код от тип "0101".

От ноември обаче системата на "Вояджър" е блокирала. Сондата все още може да изпраща и изпълнява команди, предадени от контролния екип, но проблем с телекомуникационната система означава, че сондата също не може да изпраща данни за своите системи. Откакто откриха проблема, изследователите на НАСА се опитват да изпратят команди за рестартиране на компютърните системи, за да разберат какво се случва със сондата. На 3 март екипът е забелязал активност на част от летателната система, различна от "заплетения" сигнал дотогава. Сигналът е декодиран и ще бъде сравнен с последния работещ сигнал, за да се разбере какво не е наред с "Вояджър-1".